Ličko-senjska županijaLifestylePolitika

Milinović: Nije istina da će Ličko-senjska županija imati koristi od nove podjele statističkih regija

Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović reagirao je na novu podjelu regija u Hrvatskoj koji su prema prijedlogu nacionalne klasifikacije prostornih jedinica (NUTS2) predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruge općina i gradova iznijeli predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac.

“Nije istina da će Ličko-senjska županija imati koristi od nove podjele statističkih regija”, poručio je Darko Milinović u reagiranju na tekst “I Ličko-senjska županija imat će koristi od nove podjele regija za korištenje europskih sredstava”. Naglasio je kako je “Ličko-senjska županija svrstana u regiju s najvećim prosječnim BDP-om, a to znači da može povući najmanje bespovratnih sredstava za mala, srednja i velika poduzeća”.

Prema njegovim riječima, “slavonske županije čine 39 posto BDP-a od prosjeka EU-a, sjeverna Hrvatska 47 posto, a Jadranska, u kojoj je Ličko-senjska županija, 57 posto od prosjeka EU. O tim postotcima ovisi količina bespovratnih sredstava, odnosno, što je veći prosjek, na raspolaganju je manje bespovratnih sredstava za poduzeća”.

Portal Poslovni.hr, čiji smo tekst prenijeli naveo je kako za Jadransku Hrvatsku “nominalno sve ostaje isto kao i prije”, ali da će “u stvarnosti, novom podjelom i Jadranska Hrvatska također moći povući više sredstava iz europskih fondova kao i Kontinentalna Hrvatska, jer je, prema službenim pojašnjenjima, većina intervencija temeljenih na regionalnim potporama do sada uključivala smanjene razine potpora za 10 posto kako bi se promovirala jednaka razina potpora za obje regije, kontinentalnu i jadransku.

Vlada će prijedlog nove podjele regija u Hrvatskoj uputiti 24. siječnja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LikaClub

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close