Karlovačka županijaKarijera

Milanović u Slunju: “Ustav je jasan, ne postoji obvezan vojni rok, mene zanima isključivo obrambena sposobnost Hrvatske”

Nakon praćenja vojne vježbe u Slunju, predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je inicijativu ministra obrane Marija Banožića o uvođenju obveznog vojnog roka u Hrvatskoj.


„Mene to zanima isključivo u kontekstu obrambene sposobnosti Hrvatske. Naš Ustav je dosta jasan, ne postoji obvezan vojni rok. U Europi samo nekoliko država ima obvezni vojni rok. Dakle, treba o tome dobro razmisliti i biti svjestan stvarnosti i jedinog kriterija, a to je obrambena sposobnost hrvatske države i, naravno, dobrobit naših građana i mladih ljudi“, rekao je predsjednik Milanović.

Upitan o financijskim aspektima mogućeg uvođenja obveznog vojnog roka Predsjednik republike je dodao: „Svakako bi bilo komplicirano i trebalo bi se pripremati nekoliko godina, tu je niz logističkih i financijskih pitanja.“

Novinari su pitali predsjednika države i za komentar izjave predsjednika Vlade koji je jučer rekao kako je predsjednik Republike „huškač“ i u tom kontekstu spomenuo „dva incidenta protiv bugarskih državljana“ bez dodatnog pojašnjenja o čemu se radi.

„Na što je mislio Plenković?“, pitao je novinare koji također nisu znali o čemu se radi. „Predsjednik Vlade ide okolo i lupeta o nekakvim napadima na Bugare u Hrvatskoj, pretpostavljam. Ja bih osjećao odgovornost da objasnim što sam mislio tom izjavom reći, pokušati to potkrijepiti. Pitajte premijera. Čime sam ja to huškao? Time što sam upozorio na politiku jedne države prema drugoj državi, nama prijateljskoj, da je nekorektna i dugoročno štetna. I rekao sam da je pritisak i ucjenjivanje male, susjedne države pogrešan“, odgovorio je predsjednik Milanović.

Zamislite da netko u Hrvatskoj odriče pravo Bošnjacima da svoj jezik zovu Bošnjačkim. To nikome u Hrvatskoj ne pada na pamet“, dodao je Predsjednik Republike i upitao se od kuda informacije o incidentima predsjedniku Vlade. „Tko mu je to rekao, kome to predsjednik Vlade vjeruje? Pitajte ga. To je neodgovorno“, zaključio je predsjednik Milanović.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Ured Predsjednika RH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close