VijestiKultura

Milanović s predstavnicima Zbora ratnih izvjestitelja o projektu “Ponos Domovine”

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata Hrvatske radiotelevizije, udruge koja okuplja novinare, snimatelje, tonske snimatelje, montažere, vozače i sve one koji su sudjelovali u izvještavanju s bojišnica tijekom Domovinskog rata.


Na sastanku su bili predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a Marinko Ćavar, dopredsjednici Davor Buconić i Zdravko Fuček te tajnik Zbora Branko Pek.

Predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja informirali su predsjednika Milanovića o svom projektu „Ponos Domovine“ – selektiranju, obradi i trajnom očuvanju audio-vizualnih snimaka HRT-a iz Domovinskog rata. Projekt uključuje i digitalizaciju snimljenih materijala HRT-a koja do danas, rečeno je na sastanku, nije u cijelosti provedena. Iako su još 2017. dobili podršku ravnateljstva HRT-a za taj projekt, kažu kako u međuvremenu ništa nije poduzeto da se projekt i ostvari.

Nadalje, jedna od tema razgovara bila je i ostvarivanje njihovog statusa sudionika Domovinskog rata. Naime, Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz 2017. otvara mogućnost ostvarivanja statusa sudionika Domovinskog rata za ratne izvjestitelje.

Naveli su kako je utvrđivanje njihovog statusa ranije bilo u nadležnosti Ministarstva kulture te da se u njihovom slučaju stvar nije rješavala i spomenuti status, koji ne donosi nikakvu materijalnu korist, nisu uspjeli ostvariti. Izrazili su nadu kako se izmjenom i dopunom tog Zakona 2021. i vraćanjem utvrđivanja statusa sudionika u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja otvara mogućnost za priznavanje njihovog statusa sudionika Domovinskog rata.

Zbor ratnih izvjestitelja pozvao je predsjednika Milanovića da bude pokrovitelj njihovog godišnjeg skupa koji će se ove godine u studenom održati u Vukovaru. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Ured predsjednika RH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close