Politika

Milanović o Srebrenici: “Tragedija se produbljuje brojnim pokušajima negiranja ovog strašnog pokolja”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je poruku povodom obilježavanja 26. obljetnice genocida u Srebrenici, 11. srpnja 2021.:

„Danas obilježavamo još jednu tužnu obljetnicu strašnog i bezumnog zločina u kojem su prekinuti životi više od osam tisuća ljudi. Ovom prigodom želim obiteljima žrtava ponovno izraziti najiskreniju sućut te naglasiti da smo svjesni njihove goleme boli i goleme patnje.

Genocid koji je počinjen na ovom mjestu prije 26 godine najstrašniji je zločin na europskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata te je trajna odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanje na nevine žrtve ovog brutalnog, nepojmljivog masakra, sumraka civilizacije.

Želim naglasiti da se tragedija tisuća obitelji žrtava stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativiziranja ovog strašnog pokolja i to gledamo već desetljećima.

Budućnost kao i suradnja između naroda na ovom području neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, što uključuje sagledavanje bolnih činjenica o zločinima u Srebrenici.

Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za ovaj zločin omogućit će otvaranje novih stranica suradnje koje će biti temeljene na europskim vrijednostima te koje će omogućiti budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti, kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, previše.

Odgovornost svih nas je da svakodnevno činimo sve kako se ovakve strašne tragedije ne bi ponavljale u budućnosti.“

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Ured predsjednika

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close