Politika

Milanović i Plenković usuglasili se da RH na Europskom vijeću predstavlja Slovenija

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem povodom sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća.


Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeće te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku.

Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenije i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta.

Prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, Predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednika.


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close