VijestiPolitika

Mihovil Bićanić o migrantima: “Auti se više u dvorištima ne ostavljaju otključani, pogotovo nakon nekoliko krađa”

Povodom Ličke migrantske krize koja se već nekoliko mjeseci događa u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji dobili smo još jednu reakciju iz politike. Zamjenik načelnika u Općini Rakovica Mihovil Bićanić prihvatio je odgovoriti na nekoliko pitanja za LIKACLUB, te je dao mišljenje o situaciji i odrazu seobe migranata preko Rakovice i Plitvica prema zapadnim zemljama na lokalno stanovništvo i svakodnevicu.

Kako migranti utječu na život građana u Općini Rakovica? Ima li incidenata i ako da, u kojoj mjeri?


Bićanić: Iako ih sve više dolazi iz smjera BIH, pogotovo grada Bihaća, još uvijek nema većih incidenata, a nadamo se da će tako i ostati, iako je najavljeno da će broj imigranata iz grada Bihaća porasti sa sadašnjih 5.000-10.000 na čak 50.000, pa čak neki izvori govore i 100.000 imigranata. Od trenutnih incidenata ima nekoliko provala u odvojenim zaseocima u kuće i pomoćne zgrade, znam za nekoliko krađa automobila pred kućama preko noći – neki su nađeni, a neki još nisu, te ima dosta i pokušaja provala u automobile i kuće koji su spriječeni doslovno u zadnji tren.

Kako građani komentiraju i je li njihova svakodnevica ugrožena? Jesu li se situacije s migrantima odrazile na pojam “sigurnosti” u vašem kraju?

Bićanić: Građani u većini komentiraju da će to već u skorijoj budućnosti postati veliki problem! Gledajući na sigurnost vidi se da su građani zabrinuti, jer se odnedavno provjeravaju sva vrata po dva puta prije spavanja, a i auti se više u dvorištima ne ostavljaju otključani, pogotovo nakon nekoliko krađa istih u zadnje vrijeme.

Je li istina da su policijske snage ovog ljeta pojačano razmještene na granici s BIH?

Bićanić: Prema našim saznanjima je, istina je da su pojačano raspoređene na granici. Građani to podržavaju, a i mi sami, jer su policijske i ostale snage sigurnosti puno bliže javljenim lokacijama, te puno brže mogu reagirati na pozive građana, slijedom čega se svi osjećamo sigurnije.

Na županijskoj skupštini Karlovačke županije postavili ste pitanje o cesti i mogućnostima obilaska pogranične zone, objasnite nam o čemu je riječ i kako bi to doprinijelo kontroli migranata.

Bićanić: Da, istina je, želio sam skrenuti pozornost na naše pogranične županijske ceste koje su u većini u lošem stanju, često i ne asfaltirane te većinom sa jednom prometnom trakom. Obzirom da su financije Županijske uprave za ceste ograničene, smatram da je ovo idealna prilika da županija uz potporu države “pritisne” EU i zatraži potrebna sredstva da obnovimo te pogranične ceste u moderne prometnice. Kao posljedicu očekujemo bržu reakciju policijskih i drugih službi sigurnosti na pozive građana u udaljenim selima i zaseocima koji su do sada bili prvi na udaru kriminala od strane imigranata, a tome svjedoči i najveći broj provala u kuće i automobile u dotičnom području.

Smatrate li da će migranti preko zime prelaziti Plješivicu i je li to potencijalna velika lička migrantska kriza, slična onoj u Slavoniji prošle godine?

Bićanić: Pa oni već prelaze na tom području, preko dana dolaze blizu granice sa Republikom Hrvatskom, a čim padne noć, kreću već unaprijed određenim rutama preko granice i dalje prema Europi. Pričajući sa pojedinim građanima Bihaća, oni sami smatraju da će na zimu kad se temperature spuste biti veliki problem, te očekuju povećani broj provala u kuće stanovništva koje je na radu izvan granica BIH, najviše u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. Na našoj strani granice srećom nema toliko praznih kuća kao kod njih, ali nije isključeno da će biti slična situacija kao u Slavoniji prošle godine, doduše smatram osobno da će biti u manjoj mjeri, ali opet zabrinjavajućoj.

Komentirajte nam migrante koji su po nekim našim saznanjima sa snimaka, većinom mladići iz istočnih zemalja? Što smatrate da je njihov cilj u Europi?

Vjerujem da samo njih 10-15% ide “trbuhom za kruhom”, a koji je dublji cilj ne bih mogao to odgovoriti, ali mi ne miriše na dobro!


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close