Scena

Michael Jackson više nema tzv. publishing prava na pjesme The Beatlesa

Njegovu polovicu vlasništva Sony/ATV Music Publishing otkupio je partner Sony za 750 milijuna američkih dolara i time stekao vlasništvo u cijelosti.


Da bismo objasnili i razumjeli što se dogodilo trebamo poći u prošlost. Prije toga kratko ćemo podsjetiti da se autorska prava na neku pjesmu dijele u dva dijela: prvi dio je autorski, osoban i neotuđiv, a drugi je dio tzv. publishing (nakladnički dio) kojim se može trgovati i koji vlasniku omogućuju raspolaganje za, primjerice, potrebe filma, radija, televizije, notnih zapisa, odjeće, svega.

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća Michael Jackson i Paul McCartney bili su prijatelji koji su se družili i izvan glazbene sfere, a jednom se Macca pohvalio Jacksonu kako zarađuje milijunske iznose od autorskih prava na tuđe pjesme koje je otkupio. Između ostalog, McCartney – odnosno njegova MPL Communications – vlasnik je prava na pjesme Buddya Hollya i Carla Perkinsa, pa svaki put kad čujete “That’ll Be The Day” ili “Blue Suede Shoes”, znate čija se blagajna puni.

Publishing prava gotovo svih pjesama The Beatlesa, odnosno tandema Lennon-McCartney, pripadala su tvrtki Northern Songs Ltd u kojoj su obojica imala 15 posto dionica kada je 1963. osnovana. Pet godina kasnije preostali vlasnici prodali su svoje udjele tvrtki Associated Television (ATV), pa kako su se Lennon i McCartney odjednom našli u nepovoljnijem položaju kao manjinski vlasnici – i sami su prodali svoje dionice ATV-u.

Više čitajte na muzika.20minuta.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: assets.rollingstone.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close