Tehnologija

Meteor iznad Dalmacije: “Vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca”

U subotu 23. srpnja 2022. godine u kasnim večernjim satima Hrvatski astronomski savez dobio je brojne dojave o preletu vatrene kugle negdje iznad srednje Dalmacije, a kamere Hrvatske meteorske mreže (koje rade u sklopu Globalne meteorske mreže ) iz Huma, Požege, Pule, Zadra, s Jankovca te Zvjezdanog sela Mosor zabilježile su ovu nebesku pojavu.

“Gledano sa Zvjezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji”, objavio je Hrvatski astronomski savez na Facebooku.

“Rezultati obrade snimaka pojašnjavaju da je pojava uzrokovana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porijekla, koji je svoj svijetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi. Nakon leta od 6,8 sekundi meteor je prestao svijetliti na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko 5 kilometara u sekundi što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita.

Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo vjerojatno završilo u moru.

Ovakve pojave nisu ništa neuobičajeno, i očekujemo da će tijekom ljetnih mjeseci biti još ovakvih dojava uslijed činjenice da puno više ljudi ovih dana vrijeme večernjih i kasnih noćnih sati provodi na otvorenom”, objavio je Hrvatski astronomski savez.


 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook/Hrvatski astronomski savez

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close