Vremenska prognoza: Stiže hladni val, temperature i do -20 stupnjeva!

Tena Brnad

Hrvatsku će narednih dana zahvatiti iznimno hladni val koji će do vikenda sniziti temperature zraka do -20 stupnjeva, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).


Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za Istru, Kvarner i Kvarnerske otoke te Velebit i sjevernu Dalmaciju koja stupa na snagu večeras u ponoć. Pored niskih temperatura upozorava se na olujnu i orkansku buru čija će srednja brzina biti od 45-95 km na sat, s najjačim udarima 110-185 km na sat.

Zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla u Hrvatskoj se idućih dana očekuje razdoblje iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu i neverama, a osobito u Dalmaciji i orkanskom burom, kaže se.

Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje produljeno razdoblje iznimne hladnoće s maksimalnim temperaturama ispod ništice, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina, ističe se u priopćenju.

U unutrašnjosti će se temperatura tijekom noći spuštati do -15 °C, lokalno i do -20 °C, a dnevne vrijednosti mogu biti osjetno ispod -5 °C, praćene jakim sjevernim vjetrom. Vjetrovito vrijeme potrajat će sve do subote, kada se očekuje postupno smirivanje vjetra, kaže se i napominje da će uvjeti za poledicu i smrzavanje biti vrlo izraženi.

Prolazne oborine očekuju se na prijelazu sa srijede na četvrtak, te ponovno izglednije početkom sljedećeg tjedna. U unutrašnjosti će uglavnom biti u obliku snijega, a malo snijega nošenog jakom burom može pasti i duž obale i otoka, napominje DHMZ.

Više na 24sata.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u