Menstruacija je povezana sa životnim vijekom žene

Iva Biondić

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 16.000 žena


Istraživanje Sveučilišta u San Diegu čiji su rezultati objavljeni u časopisu ‘Menopause’ proučavalo je podatke 16.000 žena u menopauzi. Među ispitanicama koje su prvu menstruaciju dobile s 12 ili više godina te u menopauzu ušle s 50 ili više godina bilo je najviše onih koje su doživjele 90 godina.

‘Pronašli smo da žene koje menstruaciju dobe kasnije imaju manje zdravstvenih problema, poput koronarne bolesti srca i žene koje uđu u menopauzu kasnije češće su odličnog zdravlja što može biti objašnjene našeg otkrića’, izjavio je autor studije Aladdin Shadyab.

Među ženama koje su kasnije dobile menstruaciju i ušle u menopauzu također je bilo manje pušačica, kao i povijesti dijabetesa. Autori studije ističu da su dodatna istraživanja potrebna kako bi se točno odredilo zašto ta povezanost postoji, ali i iz dosadašnjih istraživanja jasno je da zdrave navike i zdrava menstruacija znače dug i zdrav život.


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: hannibalisatthegate.com

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u