VijestiLifestyle

MEGASERVER U Liku stiže mega pi***mat****?

Lika zadovoljava prvi preduvjet, a to su hladni klimatski uvjeti. Plus joj je i povezanost optičkim vezama, a minus potrošnja električne energije.

Premijer Zoran Milanović krajem rujna odlazi u SAD kako bi informatičkim divovima ponudio dobre uvjete za gradnju farmi servera u planinskim djelovima Hrvatske, a tijekom službenog puta u organizaciji Američke gospodarske komore, trebao bi se sastati s vodećim ljudima pet velikih američkih kompanija, IBM-a, HP-a, Microsofta, Oracla i Cisco Systemsa.

Dio javnosti takvu je ideju dočekao na nož, no s druge strane, nije velika tajna kako pojedini od ICT divova zbilja već neko vrijeme traže mjesto u Europi na kojem bi gradili serverske farme, piše Novi list.

Što je farma servera? Laički kazano, to je jednostavno velika zgrada u kojoj je smješten ogroman broj serverskih računala, najčešće zbog pohrane podataka.

Pretpostavka je kako Google ima najviše ovakvih farmi, najmanje 12 uglavnom smještenih u Sjedinjenim Državama. No, i Google je 2010. godine otvorio i prvu europsku farmu u finskom mjestu Hamina, a radilo se o osnovnom ulaganju od 200 milijuna eura.

Dio domaćih IT stručnjaka zauzeo je stav kako posao premijera nije da sam ide nuditi poslove, već da pomogne stvaranju klime koja bi potakla ulaganje. Ali, kada se pogledaju poslovi oko ovog sektora, jasno je da to baš i nije u potpunosti točno.

Dovođenje jednog od giganata IT sektora najčešće zahtjeva i aktivno sudjelovanje politike. Tako je bilo s Googleom u Finskoj, a najeklatantniji primjer je Facebook i njihova farma u Lulei u Švedskoj, ulaganje od oko 500 milijuna eura iz 2011. godine.

Kada je Facebook odlučio kako će graditi jednu megafarmu što bližu arktičkom krugu, u priču su se uključili Kanada i Švedska. Tek su neke garancije švedske države na kraju dovele ovaj projekt u Skandinaviju. I u ovom trenutku kanadske i švicarske političke strukture lobiraju za svoje države kao lokacije novih serverskih farmi. Hrvatska ima nešto prednosti, ali i mana kada su ovakve investicije u pitanju. Farme servera zahtjevaju tri stvari: hladne klimatske uvjete, dobru povezanost optičkim kabelima te izuzetno mnogo energije.

Lika kao potencijalna lokacija definitivno ima prvi preduvjet, a kako se neslužbeno saznaje, povezanost optičkim vezama ne bi trebala biti problem. Ono što u ovom trenutku djeluje kao najveći problem je energija jer farme servera najčešće troše kao naselja od 30-40 tisuća ljudi.

S druge strane, velike IT tvrtke obraćaju i pozornost na ekologiju, pa se obično traži da se veći dio utrošene energije proizvodi na “zelene” načine, od čega je Hrvatska još uvijek daleko.

Na Facebooku je ovu vijest prokomentirao lički bloger, Bloger Krule, čiju izjavu prenosimo u cjelosti.

Vele da premijer Milanović the Ego, odlazi krajem mjeseca u Junajted Stejc of Amerka i to ni manje ni više neg da Liku ponudi ka mega server velikim američkim informatičkim kompanijama.

Ja sam već mislio da Like neće ni spomenut za svog mandata… al ipak nas se sjetio. Od razvoja poljoprivrede, stočarstva, drvne industrije ništa… al zato, mi smo ka rođeni za taj megaserver.

Od tog megaservera Lika će imati neviđenu korist. Ka prvo, morat će se raditi objekt veličine 200 kvadrata gdje će 2 mjeseca biti posla za ličke građevinare koji će ugraditi preko 24 kubika betona i 6 paleta cigle. Posla će imati i lički električari, razvlačeć dva dana gromobransku traku. Bit će tu posla i za ličke vodoinstalatere koji će montirati jednu pipu, špinu, za žedne američke servisere koji će 2 puta godišnje obići megaserver, da videdu el blišće sve lampice nanjem. Samom posjetom četvorice američkih servisera profitirat će i kafić u Perušiću koji će 2 puta godišnje napraviti 4 kave za van. Biti će i zapošljavanja, ooo kako ne… po puštanju megaservera u pogon, zaposliti će se 7 djelatnika… i to 6 njemačkih ovčara koji će trčkarati oko megaservera i lajati na svakog ko se približi žici te 1 Ličanin koji će pse hraniti šniclama iz Udbinske mesnice “Mile i sinovi“, pa će i mesnica profitirati. Bude li fasada objekta, u kojoj je megaserver, od stakla… zaradu će brojati i lička turistička zajednica djeleći po Hrvatskoj letke u kojima se poziva narod da dođe u Liku gledat kako lampice od servera blišće… svjetlucaju… žmirkaju…

– “Za samo 100 kuna po osobi, doživite neopisiv osjećaj koji će vas preplaviti gledajući kako lampice megaservera blještedu! U cijenu uključeno i pucanje u zrak iz kalašnjikova!“

Megaserver?… reka bi moj ćaća:

– Mega pi***mat****!

 

Što vi mislite? Napišite nam u komentar.

Tekst: UL/Novi list/Bloger Krule

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close