VijestiGrad Zagreb

Medvednica je nekada bila otok

U burnoj prošlosti našeg planeta nastajala su i nestajala mora i kopna. Iz nepreglednih morskih dubina uzdigla se na jugu panonske nizine prije dvadesetak milijuna godina Medvednica. Na istočnom dijelu stršili su vrhovi zadnjih medvedničkih vulkana.


Tako je naša Medvednica bila otok u moru na kojem su rasle palme, masline, lovor, magnolije i razno sredozemno bilje. Vladala je klima poput one u današnjim južnoeuropskim zemljama. U toj su klimi uživale samo biljke i životinje jer ljudi još nisu postojali.

U moru Paratethys, ili kako ga popularno nazivamo Panonskom moru, koje je bilo sličnog sastava kao današnje Mediteransko more, živjeli su ježinci, rakovi, puževi, koralji, alge, razne vrsta riba i školjaka, pa i golemi kitovi. Na današnjim obroncima Zagrebačke gore pronađeno je mnoštvo okamina i kostiju morskih životinja.

O bogatim nalazima u okolici Susedgrada pisao je davne 1883. znanstvenik Ivo Pilar. Zanimljivo da se i danas na tom području mogu pronaći fosili. Dosad su iskopani dupini (Platanista croatica), zubi morskih pasa i mačaka, kosti morskih krava te velike količine beskralješnjaka. Zanimljive su, primjerice, srdelice koje su pronađene u Podsusedsko Dolje pa su po njemu i dobile službeni (latinski) naziv – Clupea doljeana. Postoji čak i zbirka tih zagrebačkih srdelica. Možda najzanimljivi ostatci morskih životinja je kostur mladunčeta kita, dogačak šest metara. Nigdje nije pronađena takva vrsta i nazvana je Mesocetus agrami ili Zagrebački kit.

Danas uz potok Dolje, podno starog Susedgrada stoji rekonstrukcija Zagrebačkog kita kao podsjednik na morsku prošlost Zagreba.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest | Foto: skywalker.cochise

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close