Lika

Medved: U Gospiću nađena masovna grobnica sa 40 posmrtnih ostataka

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medvjed izjavio je u petak kod gospićkog groblja sv. Marije Magdalene, na lokaciji ekshumacije posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata i poratnog razdoblja, da je pronađena masovna grobnica sa 40 posmrtnih ostataka.


– Riječ je o primarnoj grobnici. Poznato je kako je Gospić s okolicom mjesto velikih stradavanja, a ovo mjesto, gdje je nađeno puno tragova vatrenog oružja i veliki broj čahura, kao i tragovi vezanja, to samo potvrđuje, rekao je Medved i podsjetio da se u prethodnoj fazi ekshumacija pronašlo i sahranilo preko 100 posmrtnih ostataka iz tog razdoblja.

U mandatu ove Vlade istražena je 81 lokacija grobišta iz vremena Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 1943 osobe, a Medved je najavio da će se s tim programom nastaviti.

Nalazi probnih iskapanja pokazali su da uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, ima ljudskih ostataka, pa je uslijedilo podizanja asfalta s dijela ceste između gospićkog groblja i nogometnog igrališta Balinovac.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: vijesti.hrt.hr | Foto: pixabay.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close