VijestiTurizam

Međunarodni znanstveno-stručni skup “Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima” u Grabovači

U Pećinskom parku Grabovača u Perušiću će se 18. i 19. veljače 2017. godine održati Međunarodni znanstveno-stručni skup “Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima “.


Na skupu će se okupiti oko 150 sudionika iz redova stručnjaka u sektoru zaštite prirode, turističkih djelatnika i speleologa iz pedesetak ustanova i organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Skup je posvećen problematici georazolikosti, geobaštine i geoturizma. Hrvatski krš, koji prekriva značajan dio teritorija Hrvatske odlikuje jedinstvena georaznolikost, odnosno raznovrsnost pojava koje su lakše ili teže dostupne čovjeku te brojni lokaliteti geobaštine.

Cilj ovog skupa je ukazati na vrijednosti i značenje georaznolikosti i geobaštine, s posebnim naglaskom na krška područja, koje zadnjih desetljeća imaju sve veći značaj kao izvor informacija o prošlosti Zemlje, prepoznaje se njihova uloga u funkcioniranju ekosustava te dobivaju na značenju u edukativnim sadržajima.

Kroz primjere iz prakse predstavit će se lokacije na kojima je geobaština na odgovarajući način evidentirana, vrednovana, zaštićena i interpretirana, ali i lokacije na kojima je potrebno raditi na tome. Poseban naglasak će se staviti na speleološke objekte kao nedovoljno istražene, jednostrano vrednovane i često ugrožene lokalitete u kršu.

Organizatori skupa su Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Javna ustanova Pećinski park Grabovača, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Speleološki skup Samobor i Speleološko društvo Velebit.

Pokrovitelji skupa su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za turizam i Hrvatsko geomorfološko društvo.

Detaljne informacije o skupu pronađite OVDJE.

 

 

 

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Roman Romanski Avdagić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close