Turizam

Sve je spremno za Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih

Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih, do nedavno znan i kao Međunarodni viteški turnir Sveta Helena, već desetu godinu zaredom održava se u čast velike pobjede hrvatske vojske nad Turcima.


Kod Svete Helene, mjesta u neposrednoj blizini Svetog Ivana Zeline, hrvatski je kapetan Ivan Lenković 19. kolovoza 1557. godine s 1000 konjanika i pješaka napao nadmoćnu tursku vojsku koja je brojila preko 4000 Osmanlija.

Lenković je razbio Turke te ih natjerao u bijeg, a kronike su zabilježile da su Turci bježali sve do Save gdje ih se mnogo utopilo. Lenkovićeva vojska tada se domogla bogatog plijena, a glas o ovoj sjajnoj pobjedi pronio se cijelim kršćanskim svijetom, piše Muzej Sv. Ivana Zeline.

Ove se godine Međunarodni turnir održava u novom terminu od 1. do 3. srpnja na Sportsko-rekreacijskom centru Sveti Ivan Zelina.

Iznimno bogati program ovoga događanja nudi sadržaj za cijelu obitelj: od dječjih radionica, spektakularnih viteških borbi, bojnih naprava, zabavnih priredbi, streličarstva, starih zanata, trke na ring te vrlo atraktivan program s konjima. Sve u režiji Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline i udruge Vitezovi Zelingradski.

Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih, najveći je turnir u Hrvatskoj po broju gostujućih skupina. Na turniru svake godine sudjeluje tridesetak viteških, streličarskih i artističkih skupina iz Poljske, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Italije i Hrvatske. Uz viteške borbe i opsadu grada, te noćnu bitku, najmlađe očekuje Čarobna šuma s brojnim iznenađenjima, vilama i čarobnicama, patuljcima i drugim likovima iz bajki.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: putovnica.net / tz-zelina.hr | Foto: vitezovi-zelingradski.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close