Scena

Međunarodni festival dizajna Dan D 2015.

Šesto izdanje Međunarodnog festivala dizajna Dan D 2015. održat će se od 3. do 5. srpnja u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.


Nakon Dizajna i grada (2013.) i Dizajna na rubu (2014.), ove godine Dan D svojom temom otvara raspravu o Arhivu dizajna i postavlja pitanje što smo naučili, kako čitamo i reinterpretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo, te što nam to govori o našoj vlastitoj poziciji, kao dizajnera, danas?
Tematski dio festivala predstavlja niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna i interpretirali je u širokom rasponu medija. Kroz izložbe, niz predavanja i okrugli stol o ovoj temi pokušat će se ispitati mogućnost stvaranja hibridnog arhiva dizajna, koji bi u budućnosti povezao sve ove istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet. Niz gostiju predstavit će i slična iskustva iz drugih disciplina, s fokusom na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i reaktualizira se diskurs o njima, bez obzira promatramo li ih na razini pojave, osobe, izuzetnog projekta, uzorka, skupa kompleksnih relacija ili sretnih slučajeva.

1. D-IZLOŽBA
Izložbeni program, naravno, podrazumijeva i D-izložbu – platformu za predstavljanje natječajem izabranih najboljih mladih dizajnera iz regije bez obzira djeluju li aktivno na sceni ili će na nju tek kročiti. D-izložba uključuje naručene ili samoinicirane radove, mentorirane ili samostalne projekte, te one projekte i koncepte osmišljene i realizirane upravo za nastup na festivalu.

2. YOUNG BALKAN DESIGNERS
Temu nasljeđa dotiče i ovogodišnji natječaj regionalne izložbe Young Balkan Designers, raspisan u okviru nedavno osnovane Balkanske dizajnerske mreže koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo, organizacija Mikser iz Beograda i Public Room iz Skopja. Izložba YBD 2015, pod sloganom Common Grounds također će biti pokazana u sklopu Dana D u sklopu njene internacionalne turneje, a izabrano je 27 autora 7 zemalja Balkana.

3. ARHIV DIZAJNA
Autor koncepcije ovog segmenta i selektor izložbi je Marko Golub, a predstavit će se „inserti“ i djelomične rekonstrukcije izložbi koje su bile realizirane u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva unazad nekoliko godina.
Ova “izložba izložbi” pomalo tendenciozno nazvana “arhivom dizajna” nije arhiv u pravom smislu riječi, ali predstavlja jedan mogući izbor iz dokumentacije specifično napravljene za potrebe različitih autorskih i kustoskih izložbi o povijesti hrvatskog dizajna produciranih u HDD galeriji od 2009, dakle od samih njenih početaka, do danas. Ta dokumentacija, u obliku timelinea, didaktičkih panoa, proširenih legendi, plakata, web stranica, videointervjua i slično, izvorno je u nekim slučajevima ujedno bila i jedini sadržaj samih izložbi. U drugima, ona je informirala posjetitelja o kontekstu iza određenih dizajnerskih artefakata i eksponata, dok je u trećima nosila čitave izložbene koncepte, u kojima su sami eksponati gotovo imali ulogu materijalne reference koja podržava i daje stvarnu dimenziju dokumentarnom, historiografskom, edukativnom ili didaktičkom materijalu.
Prvotna ideja bila je okupiti na jednom mjestu nekoliko najzanimljivijih primjera istraživanja i izložbi koje su poduzeli dizajneri praktičari, bilo na temu povijesti, bilo određenih fenomena dizajna koji su povlačili sa sobom neka važna pitanja o svom društvenom, ekonomskom i kulturnom kontekstu. Taj “praktičarski” pristup teorijskom, ili diskurzivnom aspektu dizajnerske produkcije činio nam se važnim jer je posljednjih godina stekao jasnu vidljivost i niz sljedbenika prvenstveno među mlađom generacijom dizajnera, koji su očito imali potrebu da kroz istraživanje vlastitog zaleđa, autora i dostignuća koja su im prethodila, sagledaju i vlastitu praksu kao dio nekog većeg kontinuiteta te postave pitanje što je to čime se sami bave, zašto se time bave, koje je poslanje, uloga, doseg i učinak dizajna u našoj svakodnevici nekad i danas.

4. EDU PROGRAM
Ovogodišnji Edukativni program Dana D, koji su osmislili Dario Dević i Petra Milički veći je no ikad dosad — čitav prvi kat Stare bolnice u Vlaškoj ispunjen je izložbama lokalnih i regionalnih fakulteta i škola dizajna, te nizom radionica i početnica koje promišljaju i proširuju središnje pitanje ovogodišnjeg festivala: kako arhivirati dizajn i kako dizajnirati arhiv?
Kroz četiri vrlo različite radionice, polaznici će se baviti praktičnim temama poput uloge dizajnera u knjižničarskom arhiviranju ili tehnološkim aspektima dokumentiranja dizajna, ali i neopipljivim, efemernim elementima arhiviranja kao što je bilježenje odnosa korisnika i dizajna na primjeru mode ili pak interneta kao nepresušnog arhivskog izvora.
Radionice pokrivaju širok dijapazon dizajnerskog djelovanja, pa će se Lea Vene, Tonči Vladislavić i Ivana Čuljak iz Centra za istraživanje mode i odijevanja baviti modom, Andro i Kluk Giunio metodologijom i grafičkim dizajnom, Dina Karadžić i Vedran Gligo iz Hacklaba novim medijima, a ekipa iz udruge za DIY kulturu Radiona.org digitaliziranjem trodimenzionalnih objekata. Rad i rezultate radionica bilježit će i dokumentirati Luka Borčić, čiji se projekt Radionica bavi upravo arhiviranjem radioničkih procesa. Uz radionice, na zadnji dan festivala održat će se i tri Dizajnerske početnice za polaznike školskih uzrasta koje vode Sanja Rotter, dvojac This Town Needs Posters i Mia Bogovac.

5. PREDAVANJA
Predavački i diskurzivni program festivala, u koncepciji Ivane Borovnjak i organizacijskog tima Dana D, podrazumijeva gostovanja niz domaćih, regionalnih i svjetskih gostiju, dizajnera i ostalih profesionalaca iz sfera kreativnih industrija, civilne i kulturne scene, koji će dati svoje viđenje primjera iz prakse, projekata i vlastitih inicijativa ovisno o tematskim cjelinama unutar kojih se predstavljaju.


Tekst: telegram hr

Foto: wikimedia commons

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close