Vijesti

Međunarodni dan žena

Kako je opće poznato, međunarodni dan žena slavi se 8. ožujka svake godine. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjećei tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjeralapolicija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana uKopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi uAustriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.

Žene još uvijek imaju slabiju poziciju u svim segmentima društva. Primjerice, u državnoj upravi žene rade, a muškarci i dalje stoluju na šefovskim pozicijama.  Od 28.880 državnih službenika i namještenika, 64,5% čine žene, međutim, od četiri potpredsjednika Vlade jedna potpredsjednica je žena, od 20 ministara četiri su žene, od 20 zamjenika ministara žena je sedam.

Žene zaslužuju više!


 

Izvor: Wikipedia


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close