Zdravlje

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga: Smrt predoziranjem u porastu!

Glavna skupština UN-a 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama, kao izraz svoje odlučnosti u jačanju djelovanja i suradnje, a u cilju postizanja međunarodnog društva bez droga.


Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacija i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe opojnih droga, a isto ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe opojnih droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice. Aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan imaju za cilj dodatno osvijestiti građane, posebno mlade o mogućnostima sudjelovanja u društvu i time u samoj prevenciji te kroz brošure i informativne materijale svim zainteresiranima približiti institucionalni i izvaninstitucionalni model borbe protiv bolesti ovisnosti.

U posljednjem izvješću Europske agencije za praćenje droga naglašava se zabrinutost oko porasta smrtnih slučajeva uzrokovanih predoziranjem drogom u Europi, što se događa treću godinu zaredom. Procjena je da su se u Europi u 2015. dogodila ukupno 8 441 smrtna slučaja zbog predoziranja , uglavnom povezana s heroinom i drugim opioidima, što je porast od 6 % s obzirom na procijenjenih 7 950 smrtnih slučajeva koj su se dogodili u 30 država u 2014.godini. Porast je zabilježen u gotovo svim dobnim skupinama. Porast predoziranja sa smrtnim ishodom u 2015. zabilježeni su u Njemačkoj, Litvi, Nizozemskoj, Švedskoj, Ujedinjenoj Kraljevini i Turskoj. Među najugroženijima je 1,3 milijuna problematičnih europskih korisnika opioida.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close