LifestyleTurizam

Međunarodna speleološka ekspedicija na Velebitu

Međunarodna speleološka ekspedicija „Japage 2016.“ održana je od 30. srpnja do 14. kolovoza na srednjem Velebitu, području Japaga na Bubinici, iznad Donjih Pazarišta.


Ekspediciju je organiziralo Speleološko društvo „Karlovac“ uz suorganizaciju Speleološkog kluba „Ursus spelaeus“ iz Karlovca. Karlovčanima je to tradicionalni istraživački teren još od 2001. godine kada je održana prva speleološka ekspedicija koja je svojim rezultatima otvorila nove potencijale za daljnji rad. Istraživanja su nastavljena kontinuirano do danas, uz suradnju s Javnom ustanovom Park prirode Velebit i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode.

Primarni ciljevi ovogodišnje ekspedicije bili su pronalazak novih speleoloških objekata i njihovo istraživanje te monitoring od prije poznatih speleoloških objekata. Istražena su ukupno 34 speleološka objekta ukupne dubine 1461 m i duljine 1255 m, topografski snimljena i pozicionirana na karti. Skupljen je biološki materijal (špiljska fauna) i izvršena analiza vode poznatih izvora. Napravljen je monitoring poznatih objekata te su uzeti potrebni podaci za njihovo uvrštavanje u Katastar speleoloških objekata Hrvatske koji uređuje Hrvatska agencija za okoliš i prirodu uz pomoć speleoloških udruga Hrvatske.

Rekognosciranjem šireg terena Japaga utvrđen je potencijal za nastavak istraživanja, prikupljena je obavezna fotodokumentacija, ali i napravljene umjetničke fotografije najljepših speleoloških elemenata u jamama koje dočaravaju atmosferu nepoznatog tamnog svijeta podzemlja dostupnog samo speleolozima.

Pročitajte više na lika-express.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close