ZnanostKarijera

Međunarodna organizacija prekinula suradnju s Hrvatskom zbog Macolinih medvjeda

FOUR PAWS

Međunarodna udruga za zaštitu životinja Four Paws raskinula je suradnju s Hrvatskom jer je ugostitelju Macoli i obitelji Bizik u Markovcu Našičkom dopustila osnivanje zoološkog vrta te omogućila zadržavanje medvjeda, priopćili su Prijatelji životinja, javlja index.


“Izuzetno smo zabrinuti što su hrvatske vlasti okrenule leđa zaštiti medvjeda i umjesto toga legalizirale neprimjerene objekte koji ne pridonose očuvanju niti ispunjavaju zakonske standarde EU u držanju životinja u zoološkim vrtovima. Nedavno postupanje Ministarstva prisililo nas je da službeno okončamo suradnju”, izjavila je voditeljica spašavanja i zagovaranja zaštite divljih životinja u organizaciji FOUR PAWS Barbara van Genne, stoji u priopćenju Prijatelja životinja.

Navode kako je početkom 2020. Ministarstvo poljoprivrede, suprotno mišljenjima stručnjaka za medvjede i pravno obavezujućem Memorandumu Sporazuma o suradnji koje je potpisalo 2018. s organizacijom za dobrobit životinja Four Paws, izdalo rješenja za zoološki vrt ugostitelju Željku Oreškoviću Macoli i obitelji Bizik u Markovcu Našičkom.

O važnosti tog dokumenta, koji nadležno ministarstvo i veterinarska inspekcija nisu ispoštovali, najbolje govori činjenica da im je jedina obaveza bila provedba Zakona i zapljena nezakonito držanih medvjeda u privatnom zatočeništvu, dok je organizacija Four Paws u cijelosti snosila troškove liječenja i prijevoza medvjeda te njihov smještaj u licencirana utočišta i centre za rehabilitaciju medvjeda u Hrvatskoj i inozemstvu”, ističu iz udruge Prijatelji životinja.

Iz organizacije Four Paws izrazili su i zabrinutost zbog izdavanja dozvola za zoološki vrt kod restorana Macola i za obitelj Bizik jer smatraju da oba objekta ne ispunjavaju zahtjeve europske direktive koja se odnosi na držanje divljih životinja.

Više na index.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close