Lifestyle

Među 478 najboljih hrvatskih nastavnika, četvero je iz Like: Provjerite je li na popisu i neki vaš

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je imena odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji su napredovali u zvanje mentora i savjetnika među kojima je četvero iz Ličko-senjske županije. Spomenuta dva zvanja stječu obrazovni djelatnici koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja, kao i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.


Nova svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika održat će se 8. veljače 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svečana promocija održat će se u dva dijela, u 11 i 13 sati, priopćili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

U novom valu promovirano je ukupno 478 odgojno-obrazovnih djelatnika diljem Hrvatske, a četvorka iz Ličko-senjske županije je:

Ana Mesić, učiteljica geografije, učitelj mentor, iz Osnovna škole dr. Jure Turića u Gospiću,
Ljiljana Vucelić, nastavnica matematike, profesor mentor, iz Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju,
Lidija Bregant Jelić, učitelj razredne nastave, učitelj mentor, OŠ Dr. Ante Starčević, Pazarište, Klanac,
Danijel Marot, nastavnik, profesor mentor, povijesti iz Srednje škola Otočac u Otočcu.

Prema još uvijek važećem pravilniku, u oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, time i pravo i obvezu na rad dijelom radnog vremena za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.

Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole.

Ocjenu rada učitelja odnosno nastavnika, daju ravnatelji škola na osnovi praćenja rada nastavnika uz suglasnost vijeća nastavnika te viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje, na osnovi neposrednog uvida u rad i praćenja rada nastavnika. Ipak, zadnju riječ ima ministrica obrazovanja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LikaClub/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close