Vijesti

Mediteran je najpoželjniji, ali i jedna od najslabije zaštićenih regija na svijetu! Ovo je njegov dan!

Jeste li znali da Mediteran ima svoj dan? 28. studeni Međunarodni je dan Mediterana, a na simboličan način obilježava ga i Lijepa Naša, koja itekako uživa u toj privilegiji da je dio jednog od najljepših dijelova svijeta. No za početak nekoliko informacija koje možda niste znali o ovoj regiji koja je po mnogočemu najidealnije mjesto za život.


Mediteransko ili Sredozemno more, nekad zvano Unutrašnje more, najveće je zatvoreno more na svijetu. Mediteran je mjesto neizmjerne ljepote – jedno od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja.

Mediteranska obala i priobalje imaju najplodniju i najpoželjniju zemlju na planetu, no istovremeno Mediteran je jedna od najslabije zaštićenih regija na svijetu. Mediteransko more i obala sve se više uništavaju.

Kroz Hrvatsku mrežu za suradnju na Euro-Mediteranu, jedan od važnijih ciljeva je upravo očuvati hrvatsku obalu Jadranskog mora kao dijela Mediterana, kao i kulturu i tradiciju, za buduće generacije.

Photo / www.stipesurac.com

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva koordinatorica je Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu kao jedne od 42 nacionalne mreže organizacija civilnoga društva okupljene u zakladi Anna Lindh koja u Barcelonski proces i Uniju za Mediteran unosi dimenziju civilnoga društva kao snažne poluge za izgradnju uključivog, održivog i modernog Mediterana.

‘Ako osjetite žudnju za plovidbom do nekog dalekog otoka, znajte da su mudri ljudi davno rekli da vas tada obuzima moćna snaga putovanja prema vlastitom duhovnom središtu. More je životodajno, ali i prijeteće, pa se tek na otoku okruženom morem osjećamo cjeloviti i sigurni. Svaki otok ima svoju priču, zato Mediteran ima tisuće ispripovijedanih priča’, citat je iz knjige Mediteranski armerun, Bruna Ćurka i Stipe Suraća koja je ujedno savršen slikovni vodič kroz ovaj biser svijeta.

Photo / www.stipesurac.com

Te divne priče prenesimo mlađim naraštajima i izgradimo budućnost Mediterana baš onakvu kakvu želimo! Sretan vam Međunarodni dan Mediterana.

Photo / www.stipesurac.com

 

Foto: Stipe Surać

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close