Tech

Mcity je grad u kojemu nedostaju – ljudi

Velike tehnološke kompanije i proizvođači automobila ulažu milijarde dolara u automobile bez vozača, odnosno vozila kojima upravljaju računala – Googleovi automobili već su prešli stotine tisuća kilometara po SAD-u, a iako su sudjelovali u prometnim nesrećama, niti jedan put krivnja nije bila na njihovim vozilima. Testiranje ovakvih automobila u stvarnim uvjetima može biti prilično nezgodno tako da su znanstvenici sa sveučilišta Michigan odlučili napraviti ‘lažni grad’ namijenjen njihovom testiranju.


Grad je nazvan Mcity i u njemu su izgrađene ceste, pločnici, semafori, prometni znakovi, a napravljene su i fasade zgrada, sve kako bi uvjeti u njemu bili što sličniji onima u pravim gradovima, a jedino što mu nedostaje su – ljudi.

Mcity bit će početni poligon za testiranje budućih tehnologija prije njihovog usavršavanje te, kada automobili polože testove u ovom gradu, onda će biti spremni za izlazak na ceste i testove u prometu s drugim automobilima, motorima i pješacima. Iako u njemu nema ljudi, u ovom će gradu ipak biti jedan ‘pješak’ – robot (nazvan Sebastian) koji će se kretati pločnicima i prelaziti preko ceste kako bi testirao reakciju ovakvih automobila na pješake. Osim autonomnih automobila, ovdje će se testirati i tzv. povezani automobili koji će moći međusobno komunicirati, odnosno koji će komunicirati s drugim uređajima poput semafora. Znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu kažu kako je Mcity detaljno isplaniran kako bi automobili u njemu naišli na sve prepreke kakve mogu naići i u stvarnim uvjetima pa su tako npr. neki prometni znakova išarani grafitima. Ovaj je grad dio puno većeg projekta sveučilišta u kojem se nadaju da će se u gradu u kojem se nalaze (Ann Arbor) do 2021. godine kretati veliki broj autonomnih i povezanih automobila.


Tekst: zimo.dnevnik.hr

Foto: umich.edu

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close