Izdvojeno

Matea Parlov Koštro lovi u Hannoveru olimpijsku normu

Matea Parlov Koštro nastupit će u nedjelju na maratonu u Hannoveru, gdje će pokušati ostvariti normu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Europskoj doprvakinji iz Münchena će za to trebati rezultat od 2:26:50 sata.


„Normu su dosta pojačali u odnosu na Tokio. No, meni je ovaj rezultat uhvatljiv jer znam da vrijedim puno više. Norma je skoro dvije minute bolja od mojeg osobnog rekorda, no nisam imala previše prilike napadati taj moj rekord tako da sam poprilično uvjerena da ću u nedjelju srušiti i osobni rekord“, kaže Matea, koju više od rezultata i konkurencije brinu vremenski uvjeti na stazi.

„U Hannoveru zna puhati dosta jak vjetar, a slična je prognoza za nedjelju. Nadam se da neće prejako puhati. Čak me i ne brine eventualna hladnoća, ali vjetar je problem. Znam da će nastupiti najbolji njemački maratonci koji će također loviti olimpijsku normu, bit će tu i Poljakinje, kao i brojne druge kvalitetne maratonke koje viđam na pripremama i sve se dobro poznajemo. Trener i ja dogovorili smo taktiku za utrku. Neću ići od početka maksimalno brzo, prioritet je olimpijska norma, a bolji rezultate možemo loviti kad osiguramo nastup u Parizu.”

Matea je zadovoljna pripremama u Portugalu, ali i organizacijom same utrke u Hannoveru.

„Organizatori i menadžer osigurali su i tri ‘zeca’ odnosno pace makera, pa bi sve trebalo biti OK kada govorimo o planiranom rezultatu. Pripreme sam uz druge vrhunske trkače i trening spartnera odradila u Portugalu i rezultati na treiningu pokazuju da sam zaista u jako dobroj formi. Zahvaljujem Hrvatskom atletskom savezu i Hrvatskom olimpijskom odboru što su mi omogućili tako kvalitetne pripreme“, zaključila je Matea.

Ni Matein trener Slavko Petrović ne sumnja da njegova trkačica vrijedi puno više od olimpijske norme, no taktika za nedjelju još nije definirana.

Taktika jako puno ovisi o vremenu. Prognoziraju vjetar koji jako puno utječe na rezultat jer može uzeti nekoliko sekundi po kilometru. Sutra ćemo znali točnu prognozu i biti malo pametniji oko te taktike. No, ideja je da na pola staze ima rezultat 1:12:30. U svakom slučaju, Matea ima u nogama rezultat puno bolji od norme jer ne bi sigurno bila druga u Europi da ne vrijedi između 2:23 i 2:25. Ta norma nam je u Hannoveru prioritet. Sigurno je da normu neće moći istrčati na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti na +30 stupnjeva“, kaže Petrović i dodaje:

„To što imamo jedno veliko natjecanje svake godine uvelike otežava lov na norme jer imaš još samo jednu priliku na nekom drugom maratonu. Matea bi normu istrčala već u Sevilli da nije bilo te ozljede zbog kojeg je odustala nakon 30 kilometara. Vjerojatno je mogla istrčati još tih 12 kilometara, možda i uloviti normu, no nismo htjeli riskirati ozljedu. Ovako imamo još jednu šansu u Hannoveru.“

Maraton u Hannoveru starta u nedjelju u 9 sati.


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close