Ličko-senjska županijaLokalnaPolitika

MASOVNA KRAĐA GLASOVA U LICI: U dvije općine ukradena čak trećina glasova!

Kako se približavaju lokalni izbori, vrijeme je da se prisjetimo velikog problema o kojemu se priča samo u ličkim kuloarima, riječ je o namještanju izbornih rezultata na lokalnim izborima.


Na lokalnim izborima prije četiri godine Lika se “proslavila” velikim brojem nevažećih glasačkih listića. Rezultati  izbora provedenih u svibnju 2013. godine pokazali su da je u cijeloj Hrvatskoj najveći broj nevažećih glasačkih listića zabilježen upravo u Ličko-senjskoj županiji, u rezultatima izbora za župana Ličko-senjske županije.

Prema rezultatima izbora za župane hrvatskih županija, najmanje nevažećih glasačkih listića imala je Međimurska županija – 2,72 % . U ostalim hrvatskim županijama postotak nevažećih listića se kreće od 3 do 6%. Najveći broj nevažećih glasačkih listića zabilježen je u Zadarskoj (8, 17%), Vukovarsko-srijemskoj (8, 43%) i Ličko-senjskoj županiji u kojoj je čak 9,02 % glasačkih listića proglašeno nevažećima!

Najviše nevažećih listića u Udbini i Donjem Lapcu

Ako je u cijeloj Ličko-senjskoj županiji u izborima za župana 9,02 % glasačkih listića proglašeno nevažećima, pogledajmo sada koliko je nevažećih listića zabilježeno u pojedinim gradovima i općinama Ličko-senjske županije.

Najmanji broj nevažećih listića u rezultatima izbora za župana zabilježen je u Perušiću (5,64%), Gospiću (5,56%), Senju (6,52%), Novalji (6,59%) i Lovincu  (6,97%). Malo veći postotak imali su Brinje (7,70%), Otočac (7,93%) i Karlobag (9,29%), a pri vrhu ljestvice se nalaze Plitvička jezera s 13,06% i Vrhovine sa 16,56% nevažećih listića. Najveći broj nevažećih glasačkih listića zabilježen je u Udbini i Donjem Lapcu.

U Udbini je zabilježeno 25,39%, a u Donjem Lapcu čak 27,91% nevažećih glasačkih listića!

Ogroman broj nevažećih glasačkih listića u općinama Udbina i Donji Lapac ne samo da je veći od broja glasova za kandidata koji je osvojio drugo mjesto u pojedinoj općini, već je veći i od razlike broja glasova koje su osvojili kandidati na prvom i drugom mjestu:

capture-20170412-233555

capture-20170412-233454

Pritom je u općini Donji Lapac na izbornim mjestima Nebljusi i Dobroselo zabilježeno preko 31 % nevažećih listića, a na jednom biračkom mjestu u Udbini čak 39,22 % nevažećih listića.

capture-20170413-171514 capture-20170413-171544

Masovna krađa glasova u malim općinama?

Odakle ovako ogroman veliki broj nevažećih listića u izborima za župana ličko-senjske županije? Kako je moguće da je skoro trećina listića u Donjem Lapcu i Udbini proglašena nevažećima? Je li moguće da skoro 30% glasača koji su izašli na izbore ne zna ispravno popuniti listić? Ili je netko u izbornom povjerenstvu ispravno popunjene listiće koji mu nisu odgovarali jednostavno učinio nevažećima? Ako zbrojimo postotke, dolazimo do čak jedne trećina ukradenih (iako formalno samo “nevažećih”) glasova u dvije općine? Tko manipulira – izborno povjerenstvo u općinama? Smatra li Državno izborno povjerenstvo u najmanju ruku “čudnim” prikaz ovih rezultata u Lici?

Važeći listić nije teško poništiti – dovoljno je samo zaokružiti još jedno ime da listić postane nevažeći. Ovaj nelogičan i nemoguć postotak nevažećih listića u Ličko-senjskoj županiji ozbiljno upozorava na mogućnost postojanja masovne krađe glasova u malim ličkim općinama koje najlakše izmaknu radaru javnosti. Kada bi ovi nevažeći listići postali važeći, na mnogim izbornim mjestima bi se promijenio poredak prvog i drugog kandidata za župana. Pritom je zanimljivo primijetiti da pretpostavljena manipulacija s brojem nevažećih glasačkih listića ne ide uvijek u korist istom kandidatu.

Udbina i Donji Lapac su  dva najuočljivija primjera problema s glasačkim listićima u Ličko-senjskoj županiji. Kada bismo detaljno pročešljali rezultate ostalih općina u pojedinim vrstama izbora, tko zna što bismo još pronašli. Kako Vi komentirate čak trećinu ukradenih glasova u Udbini i Donjem Lapcu, i najveći postotak nevažećih listića Ličko-senjske županije u cijeloj Hrvatskoj?


 

Komentari

Komentara


Foto: izbori.hr (screenshot)

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close