KolumneSvemu unatoč

Maske su pale, reci tko si?

Korizma je. Četrdeset dana suputništva u Kristovoj patnji i žrtvi, četrdeset dana otkrića o nama samima, četrdeset dana sudjelovanja u božanskoj drami u ljudskom obličju i četrdeset dana hoda kroz pustinju naših života. Svatko će je proživjeti na svoj način, padat će mnogobrojne odluke i mnogi će pasti pod svojim odlukama.

Kao u svakom zadiranju potrošačkog mentaliteta u sveta otajstva, koja su često neprihvatljiva suvremenom pogledu na život bez ikakvih ograničenja, i korizmu se pokušava prikazati poput dobre pripreme za uskrsnu promidžbu. Uskoro će nas iz izloga mamiti uskrsni popusti, susretat ćemo se sa zečevima na trgovima, a iz košara djevojki u narodnim nošnjama virit će pilići uz poneki letak o novom trgovačkom centru. Vabit će nas u Opatiju i na Hvar, hvaliti se uspješnom predsezonom (iako je Uskrs ove godine ranije), a niti jednom riječju nitko u javnosti neće spomenuti bit svega. Reason for the Season. Kako ne bismo koga uvrijedili, ipak su njegovo božanstvo Profit i božica Tolerancija na prvomu mjestu.

A zašto korizma?

Korizma (lat. quadragesimus- četrdeset) je crkveno liturgijsko razdoblje od 40 dana, što ste jamačno već uočili. Traje od Pepelnice (Čiste srijede) do Velikoga četvrtka, to jest Mise večere Gospodnje. Crkva sa svojim vjernicima proživljava ovu pripravu za Uskrs po uzoru na četrdesetogodišnje putovanje izabranoga Božjeg naroda iz Egipta u obećanu zemlju i Isusovu četrdesetodnevnu kušnju u pustinji. Četrdesetnica je i vrijeme intenzivnije molitve, a vjernički puk osobito rado razmatra muku Gospodnju u pobožnosti križnoga puta te se sakramentom pomirenja priprema na susret s uskrslim Kristom.

Što se misnih nedjeljnih slavlja kroz korizmu tiče, valja reći da je njihova značajka ljubičasta boja liturgijske odjeće. Liturgijske boje službeno je odredio papa Inocent III. na početku 13. stoljeća. Tako se ljubičasta boja upotrebljava u došašću i korizmi.

Tijekom korizme se ne ukrašavaju oltari i crkva, ne sviraju orgulje, a uvijek se ispuštaju Aleluja i Slava. Prije navještaja evanđelja pjeva se: „Slava tebi, Kriste Bože, Kralju slave vječite“. U vazmenoj noći Aleluja se opet svečano zaori te se u vazmenom vremenu posebno rado pjeva. Isto je i sa Slavom, koja nije dio misnog slavlja u adventskom i korizmenom vremenu. Korizma doista obuhvaća 40 dana, ne računajući kao pokorničke dane nedjelje koje su uvijek proslava Kristova uskrsnuća.

Stoga, ukoliko postite ili se nečega u korizmi odričete, nedjelja je dan odmora. I poslušajte Isusov savjet, bili obični smrtnici ili celebrityji: “I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.” (Mt 6, 16-18)

Tko si?

U kolopletu Božjega djela spasenja svako liturgijsko vrijeme priča svoju priču, približava biblijski trenutak našoj svakodnevici, izdiže se iznad svega profanog, pruža se u eshaton i živi iz povijesti ovdje i sada. Izmiče našoj spoznaji, a opet nam je otkrivena tajna, nevjerojatna Božja simfonija usred vapaja duša. Iskrada se iz naših granica i vodi nas smiraju u Apsolutnom. Možda se opet dogodi pustoš ljudskoga srca, i mnogi, koji se vole zvati kršćanima, ne povjeruju u stvarnost Uskrsa i ne vide dalje od šunke.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close