Šumarstvo

Marite za šume i ovoga ljeta te osvojite vrijedne nagrade!

Čak 90 posto požara moglo bi se izbjeći kad bi ljudi više brinuli o svojem ponašanju u prirodi. Kako bi dodatno motivirali građane i turiste, u sklopu kampanje „Nemar je prva iskra“, Hrvatske šume pokrenule su nagradni natječaj „Marimo zajedno“ na svojim društvenim mrežama.


Čak dvanaest pobjednika, prijatelja šume, osvojit će nagrade za svoje zalaganje u zajednici u obliku bogatog poklon paketa ili ručka za dvoje u jednom od lovačkih domova diljem Hrvatske: LD Muljava – Vojnić, LD Jankovac – Papuk, LD Lovački – Delnice, LD Kunjevci – Vinkovci.

Marimo zajedno: Bez traga

Prvi od četiri izazova, pod nazivom „Marimo zajedno: Bez traga“, izrazito je jednostavan, a odnosi se na prikupljanje pet komada otpada tijekom boravka u prirodi. Nakon izvršenja izazova, potrebno fotografije ili videosadržaj dostaviti slijedeći sve upute navedene ili na Facebookovoj objavi, ili na Instagramu Hrvatskih šuma.

Za ulazak u nagradni natječaj, potrebno je do 11. srpnja sudjelovati u sva četiri izazova. Pravilnik nagradnog natječaja možete pronaći ovdje.

Ove godine, Hrvatske šume su za građane pripremile i brojne edukativne sadržaje, kao i suradnju s omiljenim influencerom Malim Vakulom. Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ jest osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre. Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, potrebno je svaki opušak pokupiti za sobom, staklo i otpad baciti u smeće te uvijek ugasiti i zadnji plamen u blizini šume ili suhog raslinja. U slučaju vatre ili dima, važno je što prije nazvati 193 ili 112.

Osim suradnjom s građanima, Hrvatske šume o zaštiti šuma od požara brinu cijele godine. Integrirana usluga videonadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara samo su neki od alata koji im pritom pomažu. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na  110  lokacija. Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma.

 

Izvor: Hrvatske šume | Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close