Šumarstvo

Marimo zajedno: Pridružite se 4. krugu nagradnog izazova Hrvatskih šuma!

Ljepote hrvatskih šuma u ljetnim su mjesecima pod najvećom prijetnjom od požara, koji se mogu spriječiti educiranjem i svjesnom brigom o ponašanju u prirodi. U sklopu kampanje „Nemar je prva iskra“, Hrvatske šume pozivaju građane da se pridruže četvrtom krugu nagradnog izazova „Marimo zajedno: Za našu zajednicu” i s osobama u svojoj okolini podijele znanje o čuvanju šuma od požara. Čak dvanaest najposvećenijih pratitelja društvenih mreža ima priliku osvojiti nagrade poput bogatog poklon paketa ili ručka za dvoje u jednom od lovačkih domova diljem Hrvatske.


Izazov „Za našu zajednicu“, posljednji je u nizu izazova u nagradnom natječaju „Marimo zajedno”. Korisnici su pozvani da, od 4. srpnja, educiraju najmanje jednu osobu iz svoje okoline o uzročnicima i ponašanju u slučaju požara: na primjer, da je potrebno svaki opušak pokupiti za sobom, staklo i otpad baciti u smeće te uvijek ugasiti i zadnji plamen u blizini šume ili suhog raslinja. Nakon izvršenja izazova, potrebno je dostaviti fotografije ili videosadržaje slijedeći sve upute navedene na Facebook ili Instagram stranicama Hrvatskih šuma.

Za ulazak u konkurenciju za osvajanje nagrada, potrebno je izvršiti sva četiri izazova i dostaviti tražene materijale. Prvi od četiri izazova „Marimo zajedno“ pokrenut je 13. lipnja i naziva se „Bez traga“. Odnosi se na prikupljanje minimalno pet komada otpada tijekom boravka u prirodi kako bi pratitelji osigurali čišću i sigurniju okolinu. U drugom izazovu, pod naslovom „Za biljni svijet“, građani trebaju posaditi biljku kod kuće ili u vrtu kako bi doprinijeli obnovi prirode i očuvanju okoliša. Izazov „Za šumske prizore“ poziva korisnike da tijekom šetnje u šumi ili prirodi uslikaju prizor koji ih je najviše oduševio i podijele ga s drugima uz opis lokacije. Pogledajte kako su drugi riješili izazove ovdje!

Krajnji rok za sudjelovanje u svim krugovima je 11. srpnja 2024. godine, neovisno o početku određenog kruga, a dobitnici će biti objavljeni idući dan. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na društvenim mrežama Hrvatskih šuma.

Ove godine, Hrvatske šume su za građane pripremile i brojne edukativne sadržaje, kao i suradnju s omiljenim influencerom Malim Vakulom. Ovaj mladi inženjer šumarstva sa svojim pratiteljima svakodnevno dijeli zanimljiv i interaktivan sadržaj vezan za meteorologiju i klimatske promjene, a nedavno je i sam zasukao rukave i pridružio se natječaju “Nemar je prva iskra”. Upozorio je kako čak 90% požara uzorkuju ljudi i njihov nemar, a najopasniji su ljetni mjeseci.

Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ jest osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre. Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, ako primijetite dim, što prije nazovite 193 ili 112.

Osim suradnjom s građanima, Hrvatske šume o zaštiti šuma od požara brinu cijele godine. Integrirana usluga videonadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara samo su neki od alata koji im pritom pomažu. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na  110  lokacija. Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close