SportLifestyle

MARIJAN MATIJEVIĆ Junaka iz Like nitko nikada nije uspio pobijediti!

Na današnji dan prije 139 godina u Dubokom Dolu nedaleko Gračaca rođen je najpoznatiji i najslavniji Ličanin nakon Nikole Tesle – profesionalni hrvač Marijan Matijević.


Zvali su ga “Moderni Samson”, “Junak iz Like” i “Herkul zlatnog srca”, a diljem svijeta bio je poznat po nadljudskoj snazi, velikoj dobroti i domoljublju. Povodom godišnjice njegovog rođenja, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o neobičnom životu ovog velikog čovjeka:

Nadljudska snaga

Marijan je nastupao na brojnim priredbama i natjecanjima diljem svijeta, gdje je šokiranoj publici pokazivao svoju nadljudsku snagu. Kažu da je zubima dizao bačve piva, debele željezne šipke svijao u kravate, golim rukama zakucavao čavle, prstima derao špilove karata, a mogao je i držati ruke tako čvrsto skupljene da ih ni par konja nije mogao rastaviti…

A kako to obično biva, uz ogromnu snagu ide i veliki apetit. Za ručak je mogao pojesti četiri kilograma telećeg mesa, a nakon posebno napornog dana pojeo bi cijelo janje.

Nikada nije izgubio borbu

Osim na priredbama na kojima je pokazivao svoju snagu, Matijević je sudjelovao i u preko 2000 borbi. Porazio je najpoznatije hrvače svoga vremena i za cijelog života nitko ga nije uspio svladati, čak ni kada je napunio 70 godina.

Imao je duple kosti

Marijan je proglašen najjačim čovjekom na svijetu svog vremena, a mnogi su se pitali odakle mu tolika snaga. Godine 1912., nakon nastupa u Chicagu, liječnici su uz pomoć rendgena otkrili uzrok njegove nadljudske snage – na rukama, grudnom košu i vratu imao je dvostruko koštano tkivo

Odlikovanje od turskog sultana

Proputovao je cijeli svijet, od Amerike do Kine, gdje je osvajao brojne nagrade i odličja, a jedno od najpoznatijih je Turska zvijezda, najveće odlikovanje Otomanskog carstva koje je Matijeviću za pobjedu u hrvanju 1904. godine u Carigradu dodijelio turski sultan Abdul Hamid II.

Bio je veliki humanitarac

Od njegove tjelesne snage bila je veća samo njegova dobrota. Kroz cijeli svoj život sav novac koji je zarađivao na predstavama i borbama poklanjao je potrebitima – od Crvenog križa i domova invalida, pa sve do siročadi i bolesne i nemoćne djece. Novac mu nije puno značio i sebi je ostavljao tek toliko koliko mu je bilo potrebno za skromni život.

Poznavao je Nikolu Teslu

Dvojica velikih Ličana upoznali su se u Americi 1927. godine. Dio prihoda koji je zaradio na predstavama Marijan je darovao Tesli za istraživački rad, a navodno je u novčaniku nosio Teslinu fotografiju s potpisom i posvetom.

Ponosno je isticao svoje porijeklo

Marijan je često isticao svoje hrvatsko i ličko porijeklo, a ponekad je na nastupima nosio i tradicionalnu ličku kapu.

O tome svjedoči i zanimljiva anegdota iz njegovog života, koja kaže da ga je na jednoj velikoj priredbi u SAD-u voditelj najavio kao „najjačeg Austrijanca“, jer je tada Hrvatska bila u sastavu Austro-ugarske monarhije.

Marijan ga je ispravio i rekao:

„Poštovana gospodo, nisam ja Austrijanac. Ja sam Hrvat, rođen u kršnoj i ponosnoj Lici, u podnožju Velebita – starca…Tamo di se rđa sije, a niču junaci …. “.

Godine 1914. Marijan se oženio Irenom Kohn i preselio u Županju gdje je živio sve do svoje smrti 1951. godine. Imali su šestero djece, ali nitko nije naslijedio očevu nadljudsku snagu.

Kažu da je Marijan bio vitalan i u poznim godinama, a preminuo je od upale pluća koju je zadobio prilikom jednog javnog nastupa, kada se mokar od znoja našao na propuhu. Pokopan je na mjesnom groblju u Županji gdje se i danas nalazi njegov nadgrobni spomenik.


 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close