KolumneModerna tradicija

Marenda u polju ili u restoranu?

Pričala sam prije nekoliko tjedana o košnji trave i koscima. Kako je odlazak u košnju izgledao i kako se kosilo. U toj kolumni spomenula sam i žene koje su nosile marendu svojim koscima. Danas ćemo se tu zaustaviti i vidjeti što su i kako te žene točno nosile.

Sa svitanjem zore kosci su odlazili u košnju jer preko dana sunce ugrije travu koja je onda tvrda i teže se kosi. Spomenula sam da bi oni sa sobom ponijeli vode, rakije i eventualno komad kruha, ako se ne bi predugo zadržali koseći. Kosci su znali kositi i za nadnice ili za hranu. Tada bi ovisilo o tome što će domaćin donijeti za pojesti i popiti. Gazde su često bili škrti pa bi se kosci kućama vraćali gladni i žedni, ali sretni jer su nešto zaradili. No, kada bi košnja potrajala duže i kada bi kosaca bilo više, tada su dolazile žene s marendom kako bi se kosci odmorili i okrijepili.

Nosila se uglavnom jednostavna hrana, kiselo mlijeko u vrčevima (loncanušama), palenta, sir, jednostavnije pogače, znalo se naći i slanine, kruha, mlijeka, ali i rakije. Poneki gazde donosili su i kobasice ili meso. Takvi su gazde bili rijetki, ali i daleko poznati te su svi rado kod njih kosili. Žene su hranu donosile u pletenim košarama (koje su obično nosile na svitku na glavi), tkanim torbama, zemljanim ćupovima i sl.

Kosci su ih s nestrpljenjem dočekivali, a marenda je bila pravi mali današnji piknik bez obzira na to što su bili umorni od posla i sunca. Žene bi se zadržale s koscima dok ne pojedu i malo se odmore,  zatim bi se vraćale kući, a kosci bi nastavili s košnjom.


Danas oblik marende prakticiraju svi, neovisno o kojoj se vrsti posla radi, ali danas se za marendu ide na kavu, u pekaru, po sendvič. Za radnike koji rade teže fizičke poslove, najčešće u građevini i sl. , i dalje postoji oblik marende, ali na malo moderniji način. Radnici najčešće odlaze u restorane ili neke oblike ugostiteljskih objekata na marendu koju im plaća gazda ili, u većini slučajeva, plaćaju sami. Danas se više ne marenda u polju. Jedenje u polju ili na travi možemo još vidjeti samo kod obitelji koji su na pikniku ili ljudi koji se bave planinarenjem.
Oblik marende zadržao se i dalje kao takav, ali su se promijenile namirnice i način marendanja. Marenda se ne sprema kod kuće i ne nosi u polje, a loncanuše i pletene košare otišle su u zaborav.


 

Komentari

Komentara


Foto: Viktorija Rogić

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close