Grad ZagrebScena

“Maratonci trče počasni krug” stižu na kazališne daske

Najpoznatija i najomiljenija domaća komedija svih vremena ‘Maratonci trče počasni krug’ legendarnog Dušana Kovačevića 22. prosinca doživjet će premijeru na daskama Satiričkog kazališta Kerempuh


Već pri samom spomenu naslova kultne komedije ‘Maratonci trče počasni krug’ javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturnoj svijesti našeg vremena.

Možda je manje poznata činjenica da je filmu prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije (’72.). Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest.

Godine prolaze, a popularnost ‘Maratonaca’ ne opada pa ovu priča kontinuirano stječe nove obožavatelje. Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral. Priča je to o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji’, toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa – po riječima samog autora.

Ovaj kultni naslov režirat će Iva Milošević, trenutačno jedno od najzanimljivijih i najtraženijih redateljskih imena u regiji.

Dramaturginja je Dora Delbianco, scenograf Gorčin Stojanović, a kostimograf Leo Kulaš.

Maksimilijana Topalovića (126) glumit će Vilim Matula, Aksentija Topalovića (102) Elizabeta Kukić, Milutina Topalovića (79) Nikša Butijer, Lakija Toplaovića (44) Hrvoje Kečkeš i Mirka Topalovića (24) Luka Petrušić. Kristina je Maja Posavec, Đenka Đavo Tarik Filipović, Bili Piton Filip Detelić a pregažen čovjek Ivan Đuričić.


 

Tekst: tportal.hr
Foto: screenshot YouTube

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close