Događanja

Manja Kostelac-Gomerčić dobitnica je medalje Grada Otočca: “Grad na vodi nepresušna joj je inspiracija u radu i stvaranju”

JAVNO PRIZNANJE

Profesorica iz Otočca i predsjednica Udruge Baštinica Manja Kostelac-Gomerčić dobitnica je javnog priznanja Grada Otočca.


Odbor za dodjelu javnih priznanja Gradskog vijeća Grada Otočca dodijelio joj je Medalju Grada Otočca za “višedesetljetni nesebični i predani rad na zaštiti, promicanju i unapređenju kulturno-povijesne baštine Grada Otočca i Gacke doline, čime promiče ime i ugled Grada Otočca diljem Republike Hrvatske i zvan njezinih granica”, stoji u tekstu odluke.

Više o Manjinim uspješnim projektima i postignućima pročitajte u tekstu prijave koji potpisuje Tamara Jurković.

Diplomirala je kroatistiku na FF Zagreb 1994., u Hrvatskom radiju Otočac bila je zaposlena kao novinar od 1993. do 2005. godine. Novinar suradnik Novog lista bila je od 2004. do 2013., a surađivala je s lokalnim portalima i glasilima. Zaposlena je u Srednjoj školi Otočac kao profesor hrvatskoga jezika od 2005. godine pa sve do danas. Predsjednica je udruge za kulturnu baštinu i stvaralaštvo Baštinica od 2018. godine.

Pokrenula je i volonterski provela razne inovativne pristupe i projekte u kulturi (Putujemo prema istoj nepoznatoj zvijezdi, Bajkovita Gacka, Otočki mali val – dječji festival, Festival gackih snjegovića, Tajanstvena baština, Sto na sat, Baština u tri poteZA, Otočki dekameron, GaČAnska domaća ila, U potrazi za frankopanskim posjedima u Gackoj, 50 poems for snow, Slovo pojedi, neznanje pobijedi – gastro suvenir glagoljačić i mnoge druge). Podupire inovativne kulturne prakse, kao što su književna druženja u book cafeu Paradiso i multifestival The coklje fest. Urednica je i recenzentica nekoliko knjiga, autorica niza popularnih i stručnih tekstova o kulturnoj baštini, književnosti, povijesti i kulturi Gacke. Objavila je zbirku pjesama Niti (2013.), a tri godine kasnije 10 novela u zborniku Otočki dekameron s još 9 autora. Njezino stvaralaštvo tu nije stalo, čemu svjedoče i neka novija izdanja poput Koronamerona ali i Gackamerona kojeg strpljivo priprema. (podaci preuzeti sa web stranice Hrvatske gospodarske komore). Od prije nekoliko godina, Manja je i turistički vodič te svojim zanimljivim pričama i bogatim znanjem privlači u naš grad sve veći broj gostiju koje zanima nešto zahtjevnija turistička ponuda.

Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo Baštinica kojoj je Manja Kostelac – Gomerčić na čelu, okuplja entuzijaste, čuvare i ljubitelje baštine, povijesti, kulture, književnosti i umjetnosti. Zahvaljujući svojim mnogobrojnim angažmanima, kroz djelovanje ove udruge ali i puno šire, 2019. godine izabrana je na mjesto predsjednice Strukovne grupe kulturnog turizma HGK ŽK Otočac. Svojim radom i aktivnostima unutar ove grupe itekako pridonosi razvoju kulturnih potencijala doline Gacke, Otočca ali i cijele Like. Bavi se temama poput urbane antropologije i kulturnog turizma koji podupire projekt „Čitanja grada i putovi pored znakova“, animacijom starog grada Otočca, osmišljava projekte koji na različite načine promiču autore – amatere iz našega kraja. KUBS Baštinica, pod Manjinim vodstvom sudjelovala je u nacionalnom natječaju FULKULTURNO 2019. godine na kojem je i pobijedila osvojivši glavnu nagradu za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi GLAGOLJAČIĆ – pod motom Slovo pojedi – neznanje pobijedi! Manja istražuje Japode, Frankopane, brojne poznate znanstvenike i umjetnike Otočca i Gacke, čuvajući tako od zaborava brojne priče i legende našega kraja. Njezinu pažnju oduvijek su na osobit način zaokupljale žene pa tako upravo ovoj strastvenoj zaljubljenici u zemlju i vodu Gacku možemo zahvaliti za priču o gradu koji stoljećima počiva na arhetipu žene.

Prošle godine, ova je udruga prepoznata i na županijskom nivou dobivši javno priznanje od Županijske skupštine Ličko – senjske za svoj rad.

Zahvaljujući Manjinom nesebičnom trudu, radu i upornosti, Otočac i Gacka trajno su upisani na kulturnu kartu Hrvatske kao mjesto izrazito bogatog naslijeđa i vrijedan povijesno – arheološki lokalitet kojeg tek treba istražiti i propisno zaštiti, kako od propadanja i devastacije tako i od zaborava.

Grad na vodi nepresušna joj je inspiracija u radu i stvaranju, bilo da se radi o kulturi, turizmu, ekologiji, povijesti, arheologiji ili bilo kojoj drugoj grani ljudskog interesa.

Sve je više udruga, organizacija, grupa i zaklada koji rado surađuju s Manjom poput volontera inicijative Čisto podzemlje, Speleološkog kluba Ursus spelaeus, Građanske inicijative iz Perušića, Knezova krčkih Frankopana, zaklade Kajo Dadić iz Splita, brojnih udruga i pojedinaca Gacke i Like ali i mnogo šire, književnika, autora i mnogih drugih iz gotovo svih sfera života.

Za kraj valja nam još samo parafrazirati američkog pisca Henry Millera koji kaže: „Pravi vođa ne treba voditi – zadovoljan je kad može pokazati put“. Svi stanovnici Otočca i Gacke blagoslovljeni su činjenicom da nam upravo ovakva osoba ukazuje na brojne mogućnosti i potencijale ovoga kraja koji će, sigurni smo, u budućnosti našoj djeci osigurati bolje i prosperitetnije dane.”

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close