VijestiScena

Manifestacija HRVATSKO NACIONALNO BLAGO na Europskom trgu u Zagrebu

Ovih se dana na Europskom trgu u Zagrebu događa manifestacija pod imenom „Hrvatsko nacionalno blago“ u organizaciji Kuće hrvatskih proizvoda i Visia Croatice. Autor ove manifestacije koja se održava od 30. svibnja jest gospodin Zdravko Šipić koji je za LIKACLUB dao izjavu povodom manifestacije „Hrvatsko nacionalno blago“ i koji je autorom ideje „Kuće hrvatskih proizvoda“.

 Ova manifestacija i ideja promiče kulturu, povijest, tradiciju i uslugu obrtnika, zadruga, udruga, OPG-ova i drugih udruženja i tvrtki koje daju i prodaju usluge. Ideja Kuće hrvatskih proizvoda jest da se po prvi puta u povijesti Hrvatske pokaže jedinstvo hrvatskog naroda pod jedim krovom. Mala udruženja i mali ljudi nemaju mogućnosti na jedan civiliziran način pokazati svoj rad, te se tako rodila ideja da se omogući malom čovjeku da na kulturan način proda svoje proizvode i plod svoga mukotrpnog rada.

Ovim se načinom daje prilika malome obrtniku i malome čovjeku da uspije prodati svoj proizvod na jedan način koji je profesionalan i na razini dostojanstva čovjeka. Gospodin Zdravko Šipić također je izjavio kako je u planu trgovački lanac kako bi omogućio upravo ove uvjete rada svima malim obrtnicima.

Prošli smo Europskim trgom i pričali sa obrtnicima, udruženjima, udrugama, zadrugama i OPG-ovima koji imaju što za reći i koji imaju što za dati.

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije i Udruga Stari Zanat nude autohtone sinjske uštipke i fritule. Također prodaju stare karte Sinja, gipsane vaze koje mogu ukrasiti vaš dom, te lavandu. Aktivni su na događanjima cijele Hrvatske i ponosno pokazuju tradicijske vrijednosti svoga kraja.

Na manifestaciji je bio i štand Jadran Tvornice Čarapa, s čijim se proizvodima, tj odjevnim predmetima ne moramo previše upoznavati pošto je tvrtka dugi niz godina dio gospodarske slike Hrvatske. U razgovoru sa zaposlenicama Jadran Čarapa dotaknuli smo i temu današnje situacije u Hrvatskoj. Zaposlenice tvrde da iako je teže danas živjeti nego prije 10 ili 20 godina, one su zadovoljne sa svojim radom i mjestom u tvrtci. Smatraju da imaju bolje uvjete rada od drugim tvrtki, te da je klima dobra.

Jedan od izlagača jest i Dijana Svaguša koja koja u blizini Kvatrića već deset godina ima domaću radinost. Kod nje možete vidjeti narodne nošnje Zagrebačke županije, razglednice staroga Zagreba, tanjure sa emblemima Zagreba, škrinje, satove, magnete, lutke s narodnim nošnjama i suvenire vezane za Zagreb.

Zaklada Sunčica, udruga Žene u Domovinskom ratu, također je prisutna na manifestaciji. Udruga Žene u Domovinskom ratu osnovana je 2006. godine. Godinu dana ranije, na inicijativu gđe. Marije Slišković, prikupljeni su zapisi žena grada Zagreba s izdavačem Parvus d.o.o. Bilo je očigledno da će posao biti obilan i zahtjevan te da će ga trebati voditi institucionalno. Udruga postoji već 11 godina, a od 2015. godine kao Zaklada. Po njihovoj inicijativi izašla je I knjiga Sunčica (Sunny), knjiga svjedočanstava zlostavljanih žena u Domovinskom ratu. Proizvode koje izlažu na Europskom trgu članice su izradile na kreativnim radionicama. O problemima I nedostatku statusa za žrtve seksualnog zlostavljanja pričali smo sa uspraviteljicom Zaklade, gospođom Marijom Slišković. Ova Zaklada svim žrtvama nudi sigurnost, osjećaj zajedništva I mogućnost govora o zločinima koji ne mogu ostati tajni, nezabilježeni, te ne smijemo zatvarati oči pred njima.

Bitno je da Hrvatska govori o onome što se dogodilo.” – kaže gđa. Slišković.

Ako želite kupovati od jedne od najstarijih obitelji vezanh za suvenire u Zagrebu, onda je Europski trg mjesto za biti. Suveniri Širok nude paletu suvenira vezanih uz Zagreb, i to nude već preko 50 godina. Uz zagrebačke suvenire, prodaju i sve vezano uz nogometno prvenstvo koje trenutno traje, te svijeće i lampaše.

Gladni ste nakon gledanja svih štandova, a ne želite jesti nešto konvencionalno? Onda je Zeleni obrok zdravlja mjesto za vas. Dolaze iz Koprivnice, a nude jela od: koprive. Nude tjestenine, slatke i slane kolače, te jela od konoplje. Spojili su koprivu sa Koprivnicom, te su sestrinska tvrtka restoranu Klas.

Ostajemo na zelenoj boji, te vas vodimo do meda. Tvrtka Antičević Zeleni med izlaže sve pčelinje proizvode. Antičević Zeleni med usko surađuje sa Braniteljskom zadrugom “Petrovo polje”. Od pčelinjih proizvoda ističemo zeleni med koji u sebi sadržava brokulu.

Jedan od izlagača također je Princeza zadruga branitelja iz Čučerja koji nude i prodaju voće, ocat, med, domaće džemove, I to sve porijeklom iz Čučerja. U zadrugu, koju je osnovao Nenad Tustić, ušlo je još nekoliko ratnih drugova iz Tigrova i 145. gardijske brigade. Zasad, svatko radi na svojoj zemlji, ali i pomažu jedan drugome kad su u pitanju veći radovi, kao na primjer lanjski iskop i gradnje podruma koji bi služio kao spremište za voće.

Posjetite Europski trg i uživajte u domaćim proizvodima!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close