VijestiTech

Otkriven skriveni i napredan malware pod imenom Sauron

Istražujući neobičan protok podataka u računalnom sustavu jednog klijenta, antivirusna kompanija Kaspersky Lab prošle je godine po prvi put detektirala iznimno napredan zlonamjerni software, za kojeg je utvrđeno kako je ostao neotkriven najmanje pet godina. Štoviše, zahvaljujući zajedničkim naporima Symanteca i Kaspersky Laba, ustanovljeno je kako je dotični software, nazvan ProjectSauron, vjerojatno stvorila grupa hakera poduprtih od strane zasada nepoznate države.


Navodi se kako je ProjectSauron, poznat i pod nazivom Remsec, toliko napredan da je gostovo izvjesno kako je za njegov nastanak odgovorna obavještajna služba neke države.

Zasada je otkriveno kako je dotični inficirao više od trideset važnih računalnih sustava u Rusiji, Kini, Švedskoj i nekim drugim zemljama, gdje posebice valja izdvojiti zrakoplovnu kompaniju u Kini, neimenovano veleposlanstvo u Belgiji, kao i zasada nepoznatu kompaniju u Švedskoj.

Samo ime malwarea oslanja se na liniji koda dotičnog, gdje se spominje Sauron, glavni negativac u Gospodaru prstenova. Štoviše, ljubav hakera odgovornih za nastanak ProjectSaurona ogleda se i u nazivu njihove grupe. Naime, dotični se nazivaju grupa Strider, a što je očita aluzija na Aragornovo graničarsko ime.

Pročitajte više na znanost.geek.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: thehansindia

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close