Zdravlje

Malom zamjenom začina možete postići puno

Malom zamjenom začina možete postići puno jer hrana će i dalje biti ukusna, a vi ćete dobiti još više zdravlja na tanjuru. Osim toga, malim eksperimentima možemo otkriti nove okuse i starim jelima dati novu dimenziju


Peršin zamijenite kaduljom

Oba ova začina bogata su vitaminom K koji je važan za sprečavanje ugrušaka i zdravlje srca, ali kadulja ga ima 26 posto više od peršina. Osim toga, istraživanja su pokazala da je kadulja dobra u prevenciji Alzheimerove bolesti. U jednoj su studiji mladi Španjolci imali puno bolje rezultate u testu memorije nakon što su koristili ulje kadulje.

Đumbir umjesto muškatnog oraščića

Đumbir je poznati začin za smirenje želuca, bogat je antioksidantima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu. Istraživanje Comprehensive Cancer Centera u Michiganu čak je potvrdilo da ekstrakt korijena đumbira u obliku praha može utjecati na smanjenje rasta stanica raka kod jajnika. Umjesto muškatnog oraščića, možete ga staviti u rižu i razne juhe.

Majčinu dušicu zamijenite origanom

U usporedbi s majčinom dušicom, jedna žličica origana ima šest puta više masnih kiselina omega-3 koje su važne za zdravlje srca budući da reguliraju zgrušavanje i smanjuju rizik od nepravilna rada srca. Origano je idealan za tjesteninu s umacima i razna rižota.

Ružmarin stavite u jela umjesto bosiljka

‘Prednosti ružmarina doista su impresivne’, naglašava kuharica i nutricionistica Sara Haas zaHuffington Post, inače i glasnogovornica za Academy of Nutrition and Dietetics. Osim što je dobar izvor željeza i kalcija, sadrži spoj koji može pomoći kod dijabetesa tipa 2. Neka su istraživanja pak pokazala da je ružmarin odličan u kombinaciji s crvenim mesom zbog kancerogenih opasnosti. Kada se peče na visokim temperaturama, meso može proizvoditi toksine koji su povezani s određenim vrstama raka, ali ekstrakt ružmarina dodan govedini prije obrade umanjio je potencijalne opasnosti.

Kajenska mljevena paprika umjesto crnog papra

Glavni sastojak ljutih začina poput papričica ili kajenskog paprike, kapsaicin, odličan je saveznik u borbi protiv karcinoma. Jedna je studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Investigation tako otkrila da kapsaicin smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pokazala je pak da kapsaicin može povećati osjećaj sitosti i smanjiti potrebu za unosom masti pa je dobar i kod skidanja viška kilograma.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close