DogađanjaVijesti

Malo poznate i intrigantne činjenice o poznatim književnim djelima

Neke od ovih knjiga ste čitali, a za neke ste možda samo čuli. No, bez obzira na situaciju i poznavanje ovih djela, intrigantne činjenice vezane uz njih zasigurno će ukrasti vašu pozornost i poprilično vas iznenaditi


1. Bijeli konj

Uvijek se nešto može naučiti iz knjiga. U ovoj knjizi Agatha Christie, koja je i sama radila u bolnici i ljekarni, vrlo detaljno je opisala kako izgleda trovanje talijem. Naime, to je 1977. godine dobro došlo jednoj medicinskoj sestri i ljubiteljici detektivskih romana kada je u bolnicu primljena pacijentica s čijom dijagnozom su doktori imali velikih poteškoća.

Na sreću, medicinska sestra je tako zbog knjige “Bijeli konj” prepoznala da se radi o znakovima trovanja talijem te je život pacijentice spašen.

2. Doživljaji Arthura Gordona Pyma

Ovo djelo Edgara Allana Poea sadrži jednu vrlo jezivu i slučajnu scenu. Naime, kada se povjetarac odjednom pretvori u oluju, od cijele posade samo četvorica prežive te se nađu na splavu bez hrane i pića. Oni odluče izvlačiti šibice kako bi vidjeli koji od njih će morati biti žrtvovan te postati hranom za preostalu trojicu. Ime tog lika je bilo Richard Parker.

Upečatljiva poveznica ovog djela i stvarnog života dogodila se 1884. godine kada se četvero pomoraca našlo u identičnoj situaciji kao u “Doživljajima Arthura Gordona Pyma”. Naime, oni su žrtvovali čovjeka po imenu Richard Parker, a kasnije su izjavili kako nikad nisu pročitali Poeov roman.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close