Turizam

Malo koja županija se može pohvaliti s čak tri nacionalna parka kao Ličko-senjska!

Malo koja županija u Hrvatskoj može se pohvaliti takvom brojnošću i ljepotom zaštićenih prirodnih područja kao Ličko-senjska županija.


A prema njihovu udjelu u ukupnoj površini, Ličko senjska je najbogatija županija u Hrvatskoj jer na njenom teritoriju se nalazi 2.368 km2 ili 58% površine svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj. Među njima središnje mjesto imaju Nacionalni parkovi Plitvička jezera i Sjeverni Velebit, dok se dio NP Paklenica također nalazi na prostoru Ličko-senjske županije. Ovdje se nalazi i Park prirode Velebit, najveće i najsloženije zaštićeno područje u Hrvatskoj.

Zbog svega toga unutrašnjost Ličko senjske županije idealna je destinacija za sve turiste koji žele istražiti nove putove i kroz aktivni odmor uživati u ljepotama netaknute prirode.

Doživljaj iskonske divljine

Ljubiteljima aktivnog odmora i boravka u prirodi preporučujemo da posjete Nacionalni park Sjeverni Velebit, najmlađi od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

Posjetiteljima je na raspolaganju preko 30 planinarskih staza koje vode do planinskih vrhunaca s kojih se pružaju nezaboravni pogledi na more s jedne, te Liku s druge strane. Svakako je najpoznatija 57 km duga Premužićeva staza koja povezuje vršne dijelove sjevernog i srednjeg Velebita, od Zavižana do Baških Oštarija. Ova staza će vas provesti do najnepristupačnijih i najljepših dijelova Velebita, a kako nema teških uspona pogodna je i za posjetitelje nenavikle na planinarenje.

U glasovitom Velebitski botaničkom vrtu na nadmorskoj visini od 1480 metara možete vidjeti preko 500 biljnih vrsta, među kojima se nalaze i neke rijetke vrste poput velebitske degenije, hrvatske sibireje i krškog runolista.

Kao odličnu polazišnu točku za planinarske ture po Velebitu predlažemo vrh Zavižan na 1594 m nadmorske visine, gdje se nalazi najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, dok onima koji žele iskusiti tradicionalni način života na planini preporučujemo boravak u obnovljenim pastirskim stanovima na autentičnim lokacijama Alanu i Lubenovcu.

Uz mnoge planinarske staze postavljene su poučne table koje će vas upoznati s prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog prostora. Unutar granica Nacionalnog parka nema posebno uređenih biciklističkih staza, ali postoji mreža javnih i šumskih cesta koje mogu odlično poslužiti i za izlete biciklom. Planinarske staze i putovi također su pogodni  za trekking i hiking.

Prirodne i kulturne vrijednosti Nacionalnog parka tijekom cijele godine možete upoznati i u centru za posjetitelje “Kuća Velebita” u Krasnu. Postav “Kuće Velebita” proteže se na četiri etaže i na zanimljiv i edukativan način prezentira informacije o klimi, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitostima parka. Posebna atrakcija je veliki stakleni lift koji predstavlja Lukinu jamu te posjetitelji mogu osjetiti čari spuštanja u dubinu zemlje.

 Svjetski biser neprocjenjive vrijednosti

Nacionalni park Plitvička jezera ubraja se u najljepše prirodne znamenitosti Europe. Prostrane šume, 16 jezera međusobno spojenih pjenušavim kaskadama i slapovima koja se stepenasto prelijevaju jedno u drugo, bogata flora i fauna te šumske staze i drveni mostići dio su cjeline našeg najstarijeg i najvećeg nacionalnog parka koji godišnje posjeti više od milijun gostiju iz cijelog svijeta.

Ovaj svjetski biser neprocjenjive vrijednosti otvoren je tijekom cijele godine, a posjetiteljima je na raspolaganju čak 10 različitih programa obilaska. Osim šetnje stazama i drvenim mostićima, u ponudi je i vožnja panoramskim vlakom i električnim brodom na najvećem jezeru Kozjak. Šetnja po poučno-rekreacijskim stazama ili pak vožnja po biciklističkim rutama dovest će vas do atraktivnih lokacija za panoramsko ­razgledavanje jezera i okolice.

Uz jezera se nalaze i dodatne prirodne atrakcije poput dvadesetak ­špilja, a područje Parka krasi velika površina vrlo kvalitetnih šuma u kojima žive mnogobrojne autohtone vrste ptica i divljači. Na lokalitetu Čorkova uvala, u sjeverozapadnom dijelu parka, očuvana je prašuma koja je 1965. proglašena specijalnim rezervatom šumske vegetacije.

Nakon razgledavanja Parka posjetitelji se mogu okrijepiti u mnogobrojnim hotelima, kampovima i restoranima s bogatom ponudom tradicionalnih specijaliteta ovog kraja.

Duboki kanjoni i vrhovi Velebita

Na prostoru Ličko-senjske županije nalazi se skoro trećina Nacionalnog parka Paklenica, koji se većim dijelom prostire u Zadarskoj županiji. Otvoren je za posjetitelje tijekom cijele godine, a idealno je odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i boravku u prirodi – šetnji, planinarenju, penjanju, fotografiranju.

Duboki kanjoni i vrhovi Velebita, raznolika flora i fauna, autohtone šume crnog bora i izvorne bukove šume koje se od 2017. godine nalaze se na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine, samo su neke od posebnosti ovog područja koje je već 1949. godine proglašeno nacionalnim parkom.

Na području Parka postoji oko 150 km planinarskih staza, a najposjećenija je ona od ulazne recepcije, kanjonom Velikom Paklenicom do Planinarskog doma Paklenica. Ovdje možete razgledati etno-kuću Marasović i paklenički mlin, vrijedne spomenike tradicijskog graditeljstva, dok se s vidikovca srednjovjekovne utvrde Paklarić pruža veličanstveni pogled na more i Velebitski kanal.

Ne propustite posjetiti prezentacijski centar „Podzemni grad Paklenice”, atraktivni i moderni multimedijski prostor smješten u  kompleksu tunela iskopanih pedesetih godina prošlog stoljeća. U donjem dijelu Velike Paklenice za posjetitelje je otvorena špilja Manita peć, dok je 400 m visoka stijena Anića – kuk u Kanjonu Velike Paklenice najpoznatije penjalište u Hrvatskoj, a uvelike je poznato i među penjačima diljem Europe.

Najveće zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj

Iako su na Velebitu izdvojena dva nacionalna parka – Paklenica i Sjeverni Velebit, u preostalom većem dijelu planine još je čitav niz prirodnih znamenitosti zbog kojih je čitava oko 150 kilometara duga planina Velebit  1981. proglašena parkom prirode.

U Parku se nalaze četiri poučne staze, a prva po imenu “Kudin most” odvest će vas do najljepšeg dijela rijeke Krupe sa slapovima i sedrenim kaskadama. Poučnom stazom “Zavratnica” stići ćete do jedne od najljepših uvala na Jadranu. Ovaj prirodni kraški fenomen unutar Parka prirode Velebit podsjeća na minijaturu norveških fjordova, a na dnu uvale možete vidjeti ostatke potopljenog broda iz Drugog svjetskog rata. Treća staza od Starigrada Senjskog do Donje Klade upoznat će vas s tradicijskim graditeljstvom u kamenu, a četvrta je Terezijana koja je zapravo dio stare austrougarske ceste iz 18. stoljeća.

U južnom dijelu Parka prirode Velebit nalaze se Cerovačke špilje, jedan od najpoznatijih i najznačajnijih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Kompleks čine tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala, a za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Osim velike količine arheoloških ostataka, u njima je pronađeno i jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj.

U Parku prirode Velebit nalazi se i dvanaest biciklističkih staza koje će vam pružiti užitak doživljaja šume, planine i krških fenomena Velebita i mora.

Više o prirodnim i kulturnim znamenitostima Ličko-senjske županije pronađite na web stranici visit-lika.com i Facebook stranici Visit Lika-Senj County 


 

Komentari

Komentara


Foto: TZ Ličko-senjske županije

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close