Grad ZagrebKulturaIzdvojeno

“MALI ZAGREB” FILIPA FILKOVIĆA Na rubovima zagrebačkih nogostupa osvanula pročelja zgrada, prozori i vrata

SVIJET U SVIJETU

“Mali Zagreb” naziv je kontinuirane serije foto – minijatura u sklopu koje su na rubovima zagrebačkih nogostupa osvanula pročelja zgrada, prozori i vrata.


Ovaj “svijet u svijetu” stvorio je filmski redatelj, fotograf i umjetnik Filip Filković Philatz kako bi skrenuo pozornost doslovno na “male stvari”, ono što nikada ne primjećujemo oko nas.

 

“Ideja je sa mnom već neko vrijeme, primjerice često vidim neke stvari u gradu na koje nitko ne obraća pažnju. Cvijet koji raste doslovno iz ruba zgrade, neke male ljepote tih rubnika i početaka zgrade, razni nogostupi i ta minijaturna arhitektura koja izgleda poput malog kvarta unutar velikog”, kaže Filip.

Mali Zagreb / Palmotićeva ulica – Kontinuirana serija minijatura u Zagrebu IG: @philatz

Obrađene fotografije Filip pretvara u minijaturne kvartove, a njegov projekt je zaživio na društvenim mrežama s ciljem da zaživi i u stvarnosti.

“Ljudi zapravo žive u zgradama, kućama, ali nikada ne gledaju te temelje, ono što je negdje dolje. I tu sam krenuo zapravo raditi cijeli sistem tih malih nastambi koje se nalaze ili uz zgrade ili negdje u blizini (poput rubnika uz nogostup). Najčešće je to nalik prozora i vrata onima kakve se nalaze na zgradi koja je iza tog rubnika. Tu zapravo igra počinje i zanimljivo mi se poigravati s tim vizualima koji daju neku drugu perspektivu grada”, kaže Filip.

Mali Zagreb / Ul. Republike Austrije – Kontinuirana serija minijatura u Zagrebu IG: @philatz

Filip je filmski redatelj i ima vlastitu filmsku produkciju. Režira igrane filmove, njegov kratki film “Posljednji Bunar” osvojio je 24 nagrade diljem svijeta, a trenutno radi na dugometražnom igranom filmu “Veliki Medvjed”. Režira dokumentarne serijale poput “Lovac na bilje” i “Dulum Zemlje”, a njegov dokumentarni film “Zastava” čeka premijeru iduće godine.

Više o Filipovim projektima saznajte na Instagramu www.instagram.com/philatz

Mali Zagreb / Ispred HNK – Kontinuirana serija minijatura u Zagrebu IG: @philatz
Mali Zagreb / Klaićeva ulica – Kontinuirana serija minijatura u Zagrebu IG: @philatz

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Mali Zagreb - Kontinuirana serija minijatura u Zagrebu IG: @philatz

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close