Turizam

Mali Lošinj osvojio prestižnu nagradu

Mali Lošinj, Sardinija, Barcelona i Bretanja osvojili su nagradu Europske komisije za održivi razvoj.


Na svečanoj dodjeli nagrada za održivo i pristupačno upravljanje turizmom, uključujući dostignuća na području zaštite okoliša, održanoj u Bruxellesu 22. travnja 2016., Mali Lošinj osvojio je nagradu Europskog sustava pokazatelja za održivi razvoj (ETIS) – nagradu za širinu i dubinu prikupljenih spoznaja o praksama održivog turizma na otoku, zahvaljujući projektu koji broji 130 pokazatelja.

Mali Lošinj jedno je od prvih odredišta u Hrvatskoj koje je sudjelovalo u pilot projektu Europski sustav pokazatelja za turizam. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja spojila je lokalne pokazatelje s ETIS pokazateljima kako bi pratila impresivnih 130 pokazatelja. Količina prikupljenih podataka pružila je detaljan i iznenađujući uvid u to kako upravljati politikom i praksom održivog razvoja turizma na otoku, ističu iz Europske komisije.

Istraživanje je otkrilo da je 56% najprivlačnijih lokaliteta na otoku imalo pristup za osobe s invaliditetom, a 78% lokalnih tvrtaka uključeno je u programe za zaštitu okoliša i klimatske akcije. 89% poduzeća prebacilo se na niskoenergetsku rasvjetu, ali samo 14% otpada na otoku se recikliralo. Podatak koji svjedoči o trudu koji se ulaže u promociju tradicionalnog dobra je 57% najvažnijih događanja usmjerenih na tradicionalnu/lokalnu kulturu i dobra otoka Lošinja. Također, 47% stanovništva sudjeluje u lokalnoj strategiji i planovima za smanjenje onečišćenja bukom i svjetlosnog onečišćenja.

Više na punkufer.dnevnik.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close