VijestiZdravlje

Maleni Jona je proveo prvi Božić u domu sa svojim roditeljima

DJEČAK KOJI JE UJEDINIO HRVATSKU

Maleni Jona Kiš, dječak koji je ujedinio Hrvatsku, nakon uspješne operacije srca dočekao je prvi Božić u svom domu s roditeljima.


Podsjećamo, mali Jona rođen je u listopadu u Zadru s nešto više od četiri kilograma i 53 centimetra, no, nakon što se Jona rodio, liječnici su otkrili da ima urođenu srčanu manu.

”Radi se o tome da, srce kako ima desnu i lijevu klijetku, iz svake klijetke treba ići po jedna žila. Njemu ide jedna po sredini, koja se onda grana prema plućima i za sve ostale organe”, ispričala je za RTL u studenom Jonina majka Dajana Kiš.

Liječnici su im rekli da bez operacije, Jona može preživjeti tek tri mjeseca, stoga su im hrvatski liječnici savjetovali operaciju u Austriji, i to u referentnom centru bolesti srca za cijelu Europu.

Jona se nastavlja oporavljati u okružju svog doma

Hrvatska je tada još jednom pokazala dobro srce i za tek rođenog Jonu u rekordnom vremenu prikupljen je potreban iznos za liječenje srčane mane – oko milijun i 100 tisuća kuna. Jona je uspješno operiran u studenom u bolnici u Linzu.

Operiran je 6. studenog i operacija je trajala devet sati. Bila sam izvan sebe. Odvezli su ga u salu u sedam sati i napomenuli da će nam oko 13 sati javiti kako je prošla operacija, no da bi se ona mogla i oduljiti. Do 13 sati sam još koliko-toliko bila pribrana. No nakon toga nisam znala što se događa. Gledala sam svako malo na sat i mobitel iščekujući poziv liječnika. Nazvao nas je tek oko 16 sati, rekao da je sve prošlo dobro i da ga tek za dva sata možemo posjetiti na intenzivnoj. Nisu mu čak trebali ugraditi umjetnu arteriju, jer su uspjeli iskoristiti postojeću kako bi dobio neometan protok kisika u srce. Ugradili su mu i teleći srčani zalistak koji će morati promijeniti. Liječnici ne mogu odrediti kad će biti potrebna sljedeća operacija. U najgorem slučaju, može biti prije druge ili u najboljem slučaju pete godine”, rekla je za 24 sata Dajana Kiš.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: RTL Danas

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close