VijestiScena

Malala Yousufzai: Najinspirativnije poruke najmlađe nobelovke

Pakistanka Malala Yousufzai 2014. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir. Malala je postala međunarodni simbol otpora talibanskim nastojanjima da ženama uskrate obrazovanje i druga prava, piše Zadovoljna


Malala Yousufzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, danas ima 20 godina i trenutno razmišlja o onome što najviše muči mlade njezinih godina – koji fakultet upisati nakon mature.

Toj hrabroj djevojci talibani su 10. listopada 2012. godine pokušali oduzeti život u atentatu zato što je habro istupila protiv njih i njihove namjere da ženama zabrane pristup obrazovanju.

Preživjela je hitac koji joj je u glavu ispalio maskirani taliban kako bi je kaznio jer je na svom blogu kritizirala talibanski režim koji ženama zabranjuje školovanje. Više od 3 mjeseca oporavljala se od teških ozljeda i bila je podvrgnuta rekonstrukciji lubanje.

Svijet je bio šokiran brutalnim pokušajem ubojstva, a zbog svoje hrabrosti 2014. godine nagrađena je Nobelovom nagradom za mir.

Unatoč svojoj mladosti, Malala je primjerom pokazala da djeca i mladi ljudi također mogu pridonijeti poboljšanju vlastite situacije, kazao je tada predsjednik norveškog Nobelova odbora Thorbjorn Jagland.

Malalu ni atentat nije spriječio da nastavi glasno govoriti o važnosti obrazovanja. Ni u jednom trenutku nije pomislila na odustajanje od aktivističkog angažmana.Teroristi su mislili da će promijeniti naše ciljeve i zaustaviti naše ambicije, no ništa se nije promijenilo u mojem životu osim što su slabost, strah i beznađe umrli. Rođene su snaga, moć i hrabrost. Ne mrzim talibana koji je pucao u mene. Čak i da držim oružje u ruci i da je on ispred mene, ne bih pucala u njega, poručila je Malala u govoru u Ujedinjenim narodima.
Malala je već dobitnica brojnih priznanja, a nagrada za ljudska prava koju joj je dodijelila Europska unija jedna joj je od najdražih.
Pročitajte više na Zadovoljna

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Zadovoljna | Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close