Ličko-senjska županijaKultura

Mala Gospa proslavljena u svetištu Gospe od Krasna

U utorak, 8. rujna, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu, vjerni Marijini štovatelji okupili su se u svetištu Majke Božje na Krasnu gdje je svečanu sv. misu predvodio preč. Mišel Grgurić, kancelar i tajnik biskupije Gospićko-senjske u zajedništvu s domaćim župnikom Stjepanom Zeba i svećenicima Silviom Milinom, Perom Zeba, Kristijanom Zeba, Milom Rajkovićem, Anđelkom Kaćunko, Andrijom Kekićem, Perom Jurčevićem, Mariom Kraljem.


Svećenici su u procesiji pošli do vanjskog oltara, a jedna djevojka nosila je Gospin kip.

Na početku svećenike i vjernike pozdravio je župnik Stjepan Zeba. Pjevanje je vodio, uz glazbenu pratnju zborovođa iz Senja Ivan Prpić Špika

Preč. Mišel održao je sljedeću propovijed:

Draga braćo i sestre, kada se u jednoj obitelji rodi dijete, veselje ispuni čitavu kuću, sve članove obitelji od oca, majke, braće i sestara, rodbine, prijatelja i susjeda. Kada se jednom vladaru rodi dijete raduje se narod države kojom vlada. Danas se sjećamo rođenja djeteta koje je, od tog vremena sve do danas, obradovalo sav svijet, cijelo čovječanstvo, razveselilo nebo i zemlju, anđele i svece; rođenje je to Blažene Djevice Marije, čiji blagdan danas slavimo. S njom je spasenje došlo cijelom svijetu. Nebom je orila pjesma anđela, pjesma u čast rođenja Kraljice koja će tijekom vječnosti biti ispunjenja Božjom radošću, jer je, rodivši Sina Božjega, svijetu donijela radost vječnog spasenja. Možemo slobodno reći da je Marijinim rođenjem započelo i naše vječno spasenje.

Mariju je rodila njezina majka, sveta Ana oko 20. godine prije Krista. Očuvana je od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga bezgrješnog začeća. Ovaj blagdan, osobito prisutan u pučkoj pobožnosti, omogućuje nam da se u djevojčici Mariji divimo najčistijoj zori otkupljenja. Promatramo djevojčicu poput svih drugih, a u isto vrijeme jedinstvenu, “blaženu među ženama”.

Nitko na ovaj svijet ne dolazi bez Božje volje. Po Božjem planu spasenja i otkupljenja čovjeka rođena je Marija, ponizna službenica Božja, da bi nama grješnicima bila poveznica između zemlje i neba, između bijednog čovjeka i njegovog Stvoritelja. Bog je nakon grijeha praroditelja u zemaljskom raju računao na Mariju, koja se svojim poniznim prihvaćanjem „Neka mi bude po riječi tvojoj“ i sudjelovanjem u povijesti spasenja prema Božjem izabranju, velikodušno uključila u borbu koja traje na zemlji ‘od postanka svijeta’, borbu sa Zmijom, ovdje označenom slikom Zmaja, borbu s čovjekovim zavodnikom od početka, od stvaranja svijeta.

Marija je prva u ljudskom rodu, prva od Božjih izabranika uključena u djelo spasenja, njoj prvoj pripala je radost ulaska u slavu vječnoga Oca te njegova i njezinoga Uskrsloga Sina. ‘Prvina Krist’, a potom oni koji u Krista budu vjerovali i ustrajali na hodočašću vjere ovom zemljom. Nju, sa svetim piscem Knjige Otkrivenja, gledamo u veličanstvenom ‘znaku s neba’. Ona je prava žena, predoznačena na početku povijesti čovječanstva kao Mesijina majka i nova Majka živih. Marija je nova Eva. Po Evi je, kao što znamo, zlo ušlo u svijet, a po Mariji, rođenjem Krista koji je pobijedio grijeh svijeta, došlo je spasenje ovome svijetu.

Crkva nas danas poziva: ‘Radosno svetkujmo Rođenje Blažene Marije Djevice: iz nje se rodilo Sunce pravde, Krist Bog naš!’ Mi je doživljavamo kao Ženu i Majku s Djetetom Isusom, Pomazanikom Božjim, kojega drži u naručju i s kojim je pobijedila Zmaja – đavla. Isus je Sin Božji i Spasitelj svijeta, a ona suradnica Božjega plana, službenica Gospodnja, kako se nazivala čitavog života, Bogorodica koja ne prestaje svijetu i nama pokazivati Krista kao Spasitelja, Pobjednika nad grijehom, zlom i smrću.

Draga braćo i sestre, ni danas nismo kao Crkva i pojedinci izuzeti od borbe sa „Zmajem“, sa zloćom koja se pokazuje na tako podmukle načine i uzima maha u hrvatskom društvu. Nismo niti danas pošteđeni prezira, nevolja i progona koji su pratili Ženu s Djetetom, a Crkvi su naviješteni u viziji sv. Ivana. Ako smo Kristovi, draga braćo i sestre, moramo se boriti protiv svega što je Kristu protivno. Zlo trebamo sjeći u korijenu, a u našem društvu svijetliti Kristovim svijetlom. On nas poziva da budemo sol zemlje i svijetlo svijeta da ne zavladaju nemoral i bezbožni zakoni. I danas se, s obzirom na Crkvu, jedni trude živjeti po Božjem zakonu, a drugi ga napadaju svim sredstvima. Napada se Crkva jer brani ljudski život od začeća do smrti, ustaje protiv eksperimentiranja s ljudima i ljudskim životima, štiti vrjednote braka i obitelji, što se zauzima za ispravan odgoj i brani dostojanstvo mladih, kori društvenu nepravdu i pohlepu moćnih pojedinaca i država. Nema kompromisa između laži i istine, između ljubavi i mržnje, između grijeha i svetosti, između nasilja i mira.

U jedno smo sigurni, braćo i sestre, koliko god bilo teško i koliko god bili proganjani, da s Kristom možemo pobijediti; da pobjeda na kraju pripada Pomazaniku i Jaganjcu te onima koji ga vjerno slijede, kao što je to činila i Marija, ponizna službenica Gospodnja.

„Marija je uzor i potpora svim vjernicima: ona nas ohrabruje da ne izgubimo pouzdanje pred poteškoćama i neizbježnim problemima što ih svakodnevno susrećemo. Ona nam jamči svoju pomoć i podsjeća nas da je najvažnije tražiti i misliti ‘ono što je gore, a ne zemaljsko“ (usp. Kol 3,2, kako kaže papa Benedikt XVI.) Marija, kao i mnogi sveci, uzor su nam i svjedoci da se ovdje na zemlji živi srcem upravljenim prema nebu. I mi danas, ovdje na Krasnu, u Gospinu svetištu, upravimo oči svoga srca prema nebu gdje nas čekaju prave vrijednosti i vječna istina Božje ljubavi. Iako poteškoće susrećemo svakodnevno, ne smijemo izgubiti vedrinu i mir. Budimo sigurni da Marija odozgo prati naše korake toplom brigom i štiti nas majčinskom ljubavlju.

Draga braćo i sestre, opredjeljujmo se za dobro i istinu, za Krista i Evanđelje u osobnom, obiteljskom, crkvenom i društvenom životu. Budimo navjestitelji Radosne vijesti kao što je to bila i Marija, još na zemlji životno sjedinjena sa Sinom, njegovim riječima i djelom. Lijep uzor imamo. Budimo jedno s Kristom!

Ovu propovijed zaključujem molitvenim vapajem u ime svih nas: O moćna Majko, zaogrni nas svojim plaštem, budi nam i dalje Odvjetnica, stoj uvijek na braniku naše Domovine, čuvaj nam svetu vjeru i zagovaraj nas pred prijestoljem Božjim! Amen!”

Na kraju sv. mise, nakon svečanog blagoslova, vlč. Kristijan Zeba, župnik župe Sv. Križa na Srdoči u Rijeci, blagoslovio je nabožne predmete.

Večernju sv. misu u 17,00 sati predvodit će župnik Ličkog Lešća vlč. Ivica Miškulin.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: s. Robertina Medven | Foto: Gospićko-senjska biskupija

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close