VijestiScenaZdravlje

LUMBLIJA U imenu starog kolača s Korčule krije se tužna ljubavna priča

Lumblija je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli, a peku ga za Sve svete.


Radi se o okruglom, smeđem kolaču od dizanog tijesta, u kojeg ide mnoštvo začina i autohtonih otočkih sastojaka, rekla je Maja Šeparović iz Turističke zajednice Općine Blato na nedavnoj prezentaciji lumblije u Splitu.

Uz lumbliju se veže i legenda da je nastala krajem Napoleonove vlasti u Dalmaciji.

Priča je to o ljubavi dvoje mladih – francuskog vojnika koji je bio pekar i mlade Blajke (mještanke Blata). Odlazeći s otoka, na rastanku je svojoj dragoj darovao kolač izgovarajući “n’oublie pas” (ne zaboravi me), te se smatra da je tako kolač dobio ime.

Riječi ‘n’oublie pas’ djevojci su zvučale kao ‘lumblija’. Vojnik je otišao, a mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali kolač lumblija ostao je kao spomen na te dane – dodala je Šeparović.

Lumblija je, kako kažu Korčulani, gastronomski unikat, poveznica francuske i hrvatske kulture.

Više na 24sata

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook Visit Blato Korcula

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close