Lifestyle

Lovinac doživljava pravu malu gospodarsku renesansu, jedini problem i dalje je – demografija

Ličko selo Lovinac, smješteno na cesti koja povezuje Gospić i Gračac u blizini Sv. Roka, posljednjih godina krasi prava mala gospodarska renesansa.


Uskoro će prvi puta u povijesti dobiti dječji vrtić, a čeka se i dolazak prvog zubara. Nezaposlenih gotovo da nema zahvaljujući vrijednim mještanima koji su pokrenuli poslove u turizmu i poljoprivredi. Život u današnjem Lovincu za Dnevnik Nove TV opisala je obitelj općinskog načelnika Ivana Miletića koji daje primjer ostalima kako vratiti život u ovo lijepo selo podno Velebita. Naime, Ivan i njegova supruga Ružica imaju osmero djece koje podižu uz puno odricanja, no ne žale se, držeći se one: “Može se kad se hoće i kad se radi”.

Ana Miletić kaže kako je Lovinac super mjesto za djecu, ali samo do srednjoškolske dobi. Tada zahtijevaju drukčije stvari i više sadržaja koje im Lovinac ne može pružiti. Lani je u Lovincu proizvedeno 1000 tona krumpira. Uz dobru cijenu na tržištu, tu je i europska zaštita, ali i suživot krumpira s govedom, objasnio je direktor Agrovelebita Nikola Vidaković.

Na parcelama ne možemo svake godine proizvoditi krumpir, ostalih godina možemo proizvoditi hranu za goveda, a s druge strane, oni nama podare organsko gnojivo kojima mi gnojimo površine na kojima opet sadimo krumpir, objasnio je Vidaković.

Uz poljoprivredu, pojavio se i ruralni turizam. U obližnjem Svetom Roku prije tri godine otvoren je hostel, koji se pretvorio u cjelogodišnji obiteljski posao koji se protegnuo na svih 365 dana u godini. Tu je i popularno izletište Cvituša koje četvrtu zimu nosi titulu „dalmatinskog sanjkališta”, rekao je za Dnevnik Nove TV voditelj izletišta Hrvoje Račić. koji ističe kako je izletište otvorilo nova radna mjesta, posebno vikendima, kada je u pogonu 15-tak djelatnika.

No, demografija je i dalje problem koji muči Lovinac. Osam razreda osnovne škole pohađa tek 40-ak učenika. S obzirom na dobru lokaciju i očite potencijale koje skriva Lovinac, uspješni gospodarski primjeri mogli bi preokrenuti i ovaj negativan trend i zadržati mlade u ovom dijelu Lijepe naše.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Dnevnik Nove TV | Foto: Screenshot/Dnevnik Nove TV

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close