Tehnologija

Loše vijesti za vozače

TREĆI tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene goriva.


Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od utorka je viša za 17 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,41 do 8,45 kuna, ovisno o kompaniji. U posljednja tri tjedna, litra benzina poskupila je ukupno 29 lipa zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 14,5 kuna.

Porasle su i cijene eurodizela. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra eurodizela skuplja je za 18 lipa i sada se prodaje u rasponu od 7,60 do 7,63 kuna. U posljednja tri tjedna litra ove vrste goriva viša je ukupno 30 lipa, čime je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 15 kuna.

Također, od utorka vozači koji koriste autoplin litru plaćaju 13 lipa više, a na većini postaja prodaje se po cijeni od 3,82 kune. Neki distributeri kao što je Plinski centar Zagreb ovu vrstu goriva i dalje prodaju po čak 30 lipa nižoj cijeni (3,52 kuna).

Cijene će i dalje rasti

Promjena cijene goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Prosječni tečaj prošloga tjedna porastao je za 1,05 posto. No, treba upozoriti kako je barel sirove nafte (tipa Brent, iako izravno ne utječe na formiranje cijena u Hrvatskoj, ali pokazuje trend) prvi puta u posljednja tri mjeseca preskočio razinu od četrdeset dolara.

U posljednjih mjesec dana cijena barela je skočila ukupno 21 posto, što znači da ako se nastavi ovaj trend možemo sigurno očekivati i nastavak rasta cijene goriva u Hrvatskoj.

 

Izvor: index.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close