KolumneModerna tradicija

Lokve i lokvice

Ovaj je period u godini uvijek najpromjenjiviji. Čas je kiša čas je sunce. Predivne sunčeve zrake u samo nekoliko sekundi preplave tamni i hladni oblaci te nam kiša svojim kapima rashladi zrak i stvara lokvice po cesti. Upravo te lokvice sjetile su me na priče koje sam jednom zgodom imala prilike čuti.

Prije je svako mjesto imalo svoje lokve a one su za mjesto bile veoma značajne i važne. Ne ove male lokvice koje danas nastaju zbog obilnijih kiša i loše ceste već prave velike lokve. Prije nije bilo jednostavno doći do pitke vode i ona se zbog toga oprezno trošila, pazilo se na svaku kap. Tako su ljudi, najčešće žene, morali odlaziti na rijeku ili bunar po pitku vodu koju su konzumirali. Trebalo je donositi vodu za obitelj i za blago koje se držalo. Posebno je bilo teško u ljetnim danima kada su i bunari znali presušiti pa bi se išlo do najbližih izvora ili rijeka. Upravo su iz tog razloga lokve bile važne. Lokve su nastajale zbog velike količine pale kiše ili otopljenog snijega, a u svakom selu bilo je pripremljeno posebno mjesto za njih, a najčešće je priroda sama odabrala takva mjesta. Bile su na mjestima gdje su se slijevale vode od kiše i otopljenog snijega i gdje je tlo glineno da se voda duže zadrži. Lokve su najviše služile za napajanje životinja pa su bile i mjesto sastanka gdje bi se sastajali pastiri i svi oni čije su životinje tamo pile vodu. Iz lokve su žene ponekad nosile vodu kući prokuhavale ju i koristile najčešće za pranje.

Ono najveselije što su lokve pridonosile bilo je kupanje. Djeca su obožavala lokve jer bi se u njima, dok su bili manji, kupali. Sastajali bi se i družili, špricali, skakali, učili plivati i rashlađivali se. Lokva je bila široka i po nekoliko metara a dubina joj je varirala od mjesta do mjesta. Lokve su bile glavno okupljalište kako ljeti tako i zimi. Ljeti se u njima kupalo, dok bi zimi bile klizališta. Pa one su preteča današnjih bazena. Nisu one bile vizualno lijepa mjesta, bilo je tu žaba, mušica i pokoja ptica ali bili je puno života . Bilo kako bilo lokve su bile važne, bile su dio načina življenja i znalo ih je biti i po nekoliko u selu.

Danas u pojedinim selima još uvijek možemo pronaći mjesto gdje se nalazila lokva pa čak i samu lokvu. No, one su danas male oaze ljepote. Ljudi su ih ogradili i uredili prilaze te ih sad prezentiraju kao ostatke tradicije. Pretvorene su u mala lijepa jezerca u kojima buja život. Nismo ni svjesni koliko je nama danas jednostavnije puno stvari i koliko ne cijenimo stvari i mogućnosti koje imamo. A sljedeći puta kad naiđete ili ugazite u lokvu, sjetite se ove moje priče i ne ljutite se na lokvu, jer ona je nekom možda puno više.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close