“Lociranje: Kako GPS mijenja naš svijet” Grega Milnera

LIKACLUB

Priča o GPS-u i njegovu utjecaju na naš prirodni instinkt za navođenje, koju u knjizi ‘Lociranje: Kako GPS mijenja naš svijet’ donosi Greg Milner, istovremeno je fascinantna i uznemirujuća, ocjenjuje The Guardian


Ljudska težnja da u svakom trenutku zna gdje se točno nalazi i, još važnije, kako se može vratiti kući, ima živopisnu povijest. Fascinantan prikaz suvremene evolucije tih težnji Greg Milner započinje s izvanrednim podvizima starosjedioca Polinezije, koji su u svojim potpornim kanuima s jedrima satkanim od lišća istraživali nepregledna prostranstva Tihog oceana.

U svojim tisućama milja dugim plovidbama na istok koristili su triangulaciju (određivanje položaja glavnih točaka pomoću trokuta) pomoću silueta poznatih im pacifičkih otoka i mentalne mape zvijezda. Kad bi se približili kopnu u orijentaciji bi im pomoglo poznavanje formacija oblaka, uzoraka jata ptica u letu ili bioluminiscencije u moru. Ta bi zapažanja preračunavali iz sata u sat s brzinom i otporom vjetra kako bi pronašli svoj put.

Pročitajte više na tportal.hr


Foto: pixabay.com

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u