AutomotoTech

LM3D Swim – Prvi isprintani automobil za masovnu proizvodnju

Local Motors iz Arizone želi postati prva tvrtka koja će tržištu predstaviti – isprintani električni automobil. Otkad su prije nekoliko godina pojavili 3D printeri, svakim danom printane su sve veće i kompleksnije stvari. Čak postoje i kuće, čije je dijelove isprintano 3D printer. No, LM3D Swim prvi je automobil za masovnu proizvodnju koji dolazi iz 3D printera.


Oko 75 posto dijelova za LM3D Swim djelo su 3D printera, a u Local Motorsu već rade planove za povećanje printanog broja dijelova na 90 posto. Dijelovi su printani koristeći neku smjesu plastike i karbona, koja se još dorađuje.

Već je ranije Local Motors predstavljao slične, ali konceptne modele isprintanih automobila, kao što je bio Strati. No, čini se kako su ovog puta kreirali model koji će masovno proizvoditi. Prednarudžbe kreću od početka sljedeće godine, prve isporuke očekuju se u 2017. godini. Cijena LM3D Swim modela je 53,000 dolara.lm3d1

Dizajner Kevin Lo je zaslužan za izgled ovog neobičnog automobila. Pritom je neke stvari, kao što su zadnja svjetla i prozori, preuzeti od Mazdine Miate. Početna ideja je bila ugraditi zvučnike vanjskoj strani pored zadnji kotača, no na kraju su od toga ipak odustali. Cijeli proces od dizajna do izrade prototipa je trajao svega dva mjeseca.
Prije nego krene u serijsku proizvodnju, LM3D još mora proći nekoliko testova, između kojih je najbitniji test sudara. No, u Local Motorsu ne sumnjaju kako će sve proći bez problema. Stoga su već krenuli s gradnjom tvornice u Knoxvilleu, koja bi trebala biti dovršena do kraja ove godine, a u kojoj će se printati LM3D i svi budući modeli.

LM3D podsjeća na buggy za plažu. Ali za četvero putnika. Potvrđeno je kako ovaj automobil neće biti i jedini model napravljen korištenjem 3D tehnologije, plan je printati automobile na tri različite platforme. Najbolja stvar je što će se dizajn automobila moći mijenjati zavisno od želja kupaca i printati na izabranoj platformi. Pritom je dodatna prednost cijelog projekta brzina 3D printanja.


 

Tekst: net.hr 
Foto: YouTube

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close