Lifestyle

Ljubaznost se najčešće tumači kao zavođenje

Na vrhu liste vrijednosti u izumiranju smjestila se i – ljubaznost. Već dugo je ona izuzetak umjesto pravila, pa se iznenadimo kada upoznamo osobu koja je u isti mah i pristojna i ugodna.


Naime, ako su djevojke ljubazne prema muškarcima, pripisuje im se da im se nabacuju. Ako su nasmijane, optužuju ih za otvoreni flert. Ako su još i tople, definitivno ih zavode. Istraživanja pokazuju da je oko 90 posto djevojaka prošlo kroz ono što su norveški psiholozi s Univerziteta znanosti i tehnologije nazvali seksualnom zabludom i objasnili da je problem u muškarcima, a ne u ženama.

“Glavni krivac je njihov, i dalje, pećinski koncipiran mozak, odnosno evolucija. Pripadnici jačeg spola svaki ženski znak pažnje doživljavaju kao seksualan, kako ne bi propustili priliku za parenje i prenošenje svojih gena”, kaže psiholog Mons Bendixen. S druge strane, žene seksualni interes percipiraju mnogo slabije, jer im je u prirodi da traže partnera s kojim će stvoriti siguran dom.

Muškarci su siroviji

Psihologinja Vesna Petrović se slaže s ovom tvrdnjom, jer su muškarci općenito ‘siroviji’ i manje mudri u čitanju signala, ali dodaje da opasnost vreba i za muškarce koji često plate ceh zbog svoje ljubaznosti.

“Iako ovo uglavnom vrijedi za djevojke, trebali bismo biti objektivni i priznati i sljedeće: muškarci koji se osmjehuju pripadnicama suprotnog spola ili su susretljivi i spremni im pomoći u bilo čemu, obavezno se optužuju za flert”, kaže kaže psihologinja i dodaje kako je to često nepravedna kvalifikacija.

Dakle, zaključak je da se ljubaznost općenito poistovećuje s nabacivanjem, zbog čega se ljubazne osobe dovode u situaciju da se pravdaju zbog riječi izgovorenih s osmijehom. Ovakvi nesporazumi su najčešća slika uredskih odnosa.

Žena koja svaki dan na posao dolazi nasmijana, puna vedrine i želje da u ugodnoj atmosferi obavlja radne obaveze, nerijetko je na meti osuda namrgođenih kolegica. U isti mah, neke kolege imaju osjećaj da ih zavodi, pa onda, ojačane tom lažnom nadom, krenu u ‘ofanzivu’ ili je počnu izbegavati. Dok ona objasni da su njene namjere samo kolegijalne ili prijateljske, već je kasno.

Pročitajte više na net.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close