Scena

Ljubavne igre naših djedova i baka: Svaka djevojka morala je imati svog gonjača!

Jeste li se ikada pitali kako su se upoznavali i zabavljali naši djedovi i bake kad su bili mladi? Kako su se mladići udvarali djevojkama, kako su djevojke birale mladiće?


Sve do nakon drugog svjetskog rata i pojave zabava i diskoteka, glavno mjesto druženja ličkih mladića i djevojaka bila su prela. Prela su se održavala u kasnu jesen i zimu u večernjim satima. Na prelima su se mladići i djevojke međusobno upoznavali i jedni drugima iskazivali naklonost danas zaboravljenim običajima koji nisu bili nimalo konzervativni kako se to često misli.

Mladi Ličani su prela počinjali obilaziti oko 16. godine života. Obično je djevojka pozivala prijateljice na prelo, a mladići bi dolazili nepozvani. Dok su djevojke obavljale sve poslove, mladići su ih zadirkivali i pričali s njima. Nakon završenog posla uslijedio bi zabavni dio prela na kojemu se šalilo, pjevalo, plesalo, pričalo zagonetke i priče.

Važan dio ličkih prela bile su igre u kojima je bilo dopušteno slobodnije ponašanje mladih ljudi. Mladići i djevojke često bi se povlačili u kut prostorije gdje bi se gonjali. Gonjanje je bila ljubavna igra u kojoj je bilo dopušteno sve osim spolnog odnosa. Ovaj običaj održavao se uz odobravanje ukućana jer je gonjanje povećavalo ugled djevojke i šanse za udaju. Kad neka djevojka ne bi imala svog gonjača njeni roditelji bi poticali druge sudionike da gonjaju njihovu kćer.

Ovakva igra je u Lovincu i Sv. Roku nazivana komušanje, u Ličkom Osiku drpanje, a u Zapolju lička šala.

Nalik gonjanju je i društvena igra malićanje. Kod malićanja su se izvlačila ili na neki drugi način birala imena parova koji bi onda otišli zajedno u malić – mrak ili proveli noć na sijenu u štali. U Gackoj dolini i Ličkom Osiku za mladiće i djevojke koji su otišli u mrak reklo se da su otišli “u cigane”, pa se tamo ovaj običaj nazivao cigananje.

Uz šalu, smijeh i ljubavne igre mladići i djevojke ostajali su na prelima dugo u noć. Na taj način imali su vremena upoznati jedni druge i odabrati budućeg bračnog partnera. Ovakav način udvaranja i zabavljanja mladih ljudi na prelima potrajao je do šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nestankom ličkih prela i gonjanje, komušanje i malićanje ušlo je u zaborav.

 

Pri pisanju ovog teksta korišten je znanstveni članak “Seoski sastanci mladih(prela)” Marije Friščić, objavljen u Etnološka tribina:Godišnjak Hrvatskog etnološkog društva, Vol.29 No.22 Prosinac 1999.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: thewondrous.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close